Marjut Henriksson hankki lemmikikseen alpakka Karan: "Mies vähän ihmetteli"

En tiedä, haluavatko nämä pussailla, mutta minä pussailen!

Marjut Henrikssonilla on kainalossaan kaksivuotias Salvador-alpakka. Se ottaa hellyydenosoitukset vastaan tyynesti. Hapsuisen pörhöttävän rastatukan alta pilkottaa isot tummat silmät. Katse on syvä ja pysäyttävä.

Salvador on asunut vuodenikäisestä Henrikssonin luona. Se muutti punaisen hirsitalon viereen rakennettuun suojaan yhtä aikaa tummakarvaisen Karan kanssa.

Kara, 7, on jo ehtinyt ”heittää keikkaa” tapahtumissa ja piipahtaa baarissakin.

– Kara käveli suoraan baariin, Henrikssonia naurattaa.

Lähihoitajana palvelutalossa työskentelevä Henriksson hullaantui alpakoihin reilu vuosi sitten.

– Olin pitkään miettinyt, että mikä olisi se mun juttu. Sitten luin jutun alpakoista, ja se oli siinä, Henriksson sanoo.

Hän lähti saman tien vierailulle Hyvän mielen alpakat -tilalle. Aika pian suusta pulpahti kysely, josko alpakoita olisi myynnissä. Ja olihan niitä.

– Ei mulla mitään rahaa ollut, mutta ajattelin, että pankit on sitä varten.

– Mies sanoi, että ei meille mitään alpakoita tule. Minä vastasin, että kyllä tulee. Olen maksanut varausmaksun. Kyllä se sitten tallin kuitenkin teki, ja esimerkiksi leikkaa nyt niiden kynnet, Henriksson kertoo.

Alpakoille ja niiden tarvikkeille tuli hintaa pitkälti yli 10 000 euroa.

– En ole katunut hetkeäkään.

Ensin Henriksson teki kaupat Karasta ja Salvadorista. Ostohetkellä oli epävarmaa, onko Kara saamassa jälkeläisen. Kara muuttikin sitten kolmeviikkoisen Katalina-tytön kanssa uuteen kotiin. Henriksson hankki laumaan vielä myöhemmin Figaro-orhin Zoolandiasta.

Alpakanhoito sujuu päivätyön ohella, sillä Henriksson tekee puolikasta työpäivää palvelukeskuksen kuntoutusosastolla.

Tie lähihoitajaksi kulki elämän esiin nostamiin tilaisuuksiin tarttumalla.

Henriksson on syntynyt vuonna 1963. Työura alkoi Porissa osastosihteerinä ja konekirjoittajana kaupunginsairaalassa.

Porvooseen muutettuaan hän sai töitä ensin painotalo Aktasta ja myöhemmin Norpelta pakkaamosta.

Pakkaamotyö osoittautui liian raskaaksi ranteille. Työterveydessä käytyjen keskustelujen jälkeen hän päätti kokeilla hoitoalaa ja kiersi monta viikkoa kotihoidon työntekijöiden mukana kotihoidon asiakkaiden luona.

Pian hänelle tarjottiin sijaisuuksia, ja nopeasti aukeni myös vakipaikan mahdollisuus. Siitä huolimatta, että porilainen epäili taitojaan ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemisessa. Pian Henriksson hankki myös lähihoitajan pätevyyden.

Henriksson nauttii työstä vanhusten parissa.

– Mähän olen ihan höpsö niiden kanssa.

Puhelias tyyppi viihtyy juttusilla ikääntyneiden kanssa. Hän suree, että työstä yhä suurempi osa on kaikkea muuta kuin asiakkaiden kohtaamista.

Lähihoitajana Henriksson sanoo palvelevansa kaikkia asiakkaita taustaan katsomatta.

– Pidän kaikkia asiakkaita samanarvoisina taustasta riippumatta. Sitten on vanhuksia, kuten yksi pienikokoinen mummo, joka repii ja saattaa potkaistakin. Menin kerran hänen viereensä istumaan ja otin hänet kainaloon halaukseen. Hän oli hetken hiljaa, ja sanoi: sinä olet oikea ihminen.

Henriksson tekee alpakoiden kanssa mielellään silloin tällöin vierailuja, mutta haaveena on saada ihmiset Ilolaan ihastelemaan ja rauhoittumaan.

Hän toivoo, että saisi luokseen pieniä lapsiryhmiä, työporukoita tai perheitä, joita kiinnostaa kävelyttää alpakoita ja hengailla niiden kanssa. Hän on kuullut, että Suomessa jo järjestetään tällaisia alpakka-iltapäiväkahveja ja alpakka-joogaa.

Marjut Henriksson on myös säilönyt keritsemänsä villat talteen, mutta ei ole vielä ehtinyt puhdistaa niitä.

Alpakan villa on lämpimämpää ja kestävämpää kuin lampaan villa, eikä yhtä karheaa, joten se sopii usein myös allergikoille.

– Kyllä minulla on tarkoitus valmistaa villasta lankaa ja tehdä siitä käsityötuotteita, joihin tulee oikein kuvan kanssa tieto siitä, kenen villasta se on valmistettu.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Uusimaassa 7.10.2018.
Juttu on julkaistu myös Keskisuomalaisen joulupäivän laajassa näköislehdessä 25.12. Lue koko näköislehti
tästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .