Marttojen vinkeillä onnistut: Näin puhdistat kodinkoneet

Milloin viimeksi putsasit kahvinkeittimen? Haiseeko astianpesukoneessasi pilaantuva ruoka? Onko pyykinpesukoneesi nukkasihti tukossa?

Martat muistuttavat, että kodinkoneitakin pitää huoltaa ja hoitaa, jotta ne kestävät käytössä pitkään.

Vettä käyttäviin kodinkoneisiin kertyy kalkkia. Kalkinpoistoon on kehitetty erilaisia puhdistusaineita, mutta Martat vinkkaavat, että sitruunahapon ja väkiviinaetikan kanssa pääsee jo pitkälle.

Ennen kodinkoneiden puhdistamista kannattaa tutustua käyttöohjeisiin. Joissakin tapauksissa on syytä myös katkaista koneesta virta ja irrottaa pistoke pistorasiasta ennen puhdistusta, esimerkiksi kun koneen osia putsataan kostealla.

Astianpesukone

Astianpesukoneen kalkkijäämät lähtevät sitruunahapolla.

Martat neuvovat annostelemaan sitruunahappoa 2–3 ruokalusikallista (20–30 grammaa) astianpesukoneen pesuainelokeroon. Sitruunahappopesu tehdään noin 60 asteen pesuohjelmalla, mutta ilman kuivausta, jos mahdollista.

Kalkinpoistopesun jälkeen pyöritetään vielä toinen pesu tavallisen astianpesuaineen kanssa.

Jos kalkkijäämät eivät katoa, kannattaa käsittely toistaa hieman suuremmalla sitruunahappomäärällä.

Lisäksi kannattaa muistaa tyhjentää ja puhdistaa koneen jätesihti säännöllisesti. Muuten astianpesukone alkaa haista.

Pyykinpesukone

Pyykinpesukoneen haju voi olla tunkkainen. Sitruunahappo auttaa sekä hajuun että kalkkijäämiin. Sitruunahappoa laitetaan pesuainelokeroon noin 100 grammaa, jonka jälkeen kone pyöritetään tyhjänä ilman esipesua 90 asteen pesuohjelmalla.

Sitruunahappopesun jälkeen kannattaa tehdä toinen pesu pyykinpesuaineen kanssa matalammassa lämpötilassa, esimerkiksi 40–60 asteen ohjelmalla.

Tunkkaiseen hajuun saattaa auttaa myös pelkkä 90 asteen pesuohjelma, tyhjä kone ja pyykinpesuaine, varsinkin jos pyykkiä tulee usein pestyä matalammissa lämpötiloissa. Kannattaa muistaa, että korkeat pesulämpötilat tekevät hyvää koneelle, koska kuuma pesulämpötila ehkäisee sakkautumien kertymistä.

Muista puhdistaa koneen nukkasihti ja pesuainekotelo säännöllisesti. Koneen täyttöaukkoa ympäröivä kuminen kaulus tulisi myös puhdistaa ajoittain.

Silitysrauta

Höyrysilitysraudan kalkkikertymiin auttaa etikka. Säiliöön voi laittaa seoksen, jossa on yksi osa vettä ja yksi osa etikkaa. Silitysraudan käyttöohjeet kannattaa tarkistaa ennen pesua, sillä joitakin rautoja ei saa puhdistaa etikan avulla.

Joissakin silitysraudoissa on automaattinen kalkinpoistojärjestelmä.

Silitysraudan vesisäiliö kannattaa tyhjentää silityksen jälkeen, jotta vesi ei jää lillumaan raudan sisälle. Lisäksi silitysraudan pohjaa kannattaa silloin tällöin pyyhkiä astianpesuaineliuoksella.

Kahvinkeitin

Puhtaalla keittimellä keitetty kahvi maistuu hyvältä, siksi kahvinkeitin kannattaa putsata tasaisin väliajoin.

Kalkki poistuu kahvinkeittimestä, kun sen läpi laskee etikka-vesiseoksen, jossa on yksi osa vettä ja yksi osa etikkaa. Marttojen mukaan kahvinkeitintä ei tarvitse ladata täyteen seosta, vaan noin puolet maksimitilavuudesta riittää.

Kaada etikka-vesiseos säiliöön, pistä kaikki keittimen osat paikoilleen ja laita kahvinkeitin päälle. Kun seoksesta noin puolet on valunut pannuun, sammuta keittimen virta ja anna liuoksen vaikuttaa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen virran voi kytkeä jälleen päälle.

Etikkakäsittelyn jälkeen keittimen läpi kannattaa laskea 2–4 kannullista puhdasta vettä, jotta etikan maku ei yllätä kahvia keittäessä.

Lähteet:

Martta-lehti 8/2015

Martat-verkkosivu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.