Masentunut maanviljelijä ei jaksanut hoitaa peltojaan, mutta nosti lähes 40 000 euron tuet Laukaassa

Laukaalainen maanviljelijä sai lähes 39 000 eurolla erilaisia maataloustukia, mutta ei viljellyt ilmoittamiaan peltoja. Lisäksi osa pelloista ei ollut edes miehen itsensä hallussa, vaan niistä oli ainoastaan vanha suullinen sopimus. Osa ilmoitetuista pelloista oli myyty jo toiselle omistajalle. Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 52-vuotiaan laukaalaismiehen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä avustuspetoksesta.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2006–2013. Viljelijä oli hankkinut väärillä ilmoituksilla tilatukea, luonnonhaittakorvausta ja sen lisäosaa sekä ympäristötukea. Hankittu summa katsottiin oikeudessa riidattomaksi, mutta mies selitti, että hänen tarkoituksenaan oli viljellä peltoja. Se oli kuitenkin jäänyt huonon terveydentilan takia tekemättä. Mies perusteli masennuksella myös sitä, miksi ei saanut aikaiseksi ilmoittaa olosuhteissaan tapahtuneista muutoksista. Lisäksi mies vetosi siihen, että hän ei tiennyt suullisen maanvuokrasopimuksen olevan voimassa vain kaksi vuotta.

Käräjäoikeus huomioi, että viljelijä oli terveyshuolistaan huolimatta jaksanut hakea tukia systemaattisesti vuosien ajan. Niinpä oikeus ei pitänyt uskottavana, että mies ei olisi kyennyt ilmoittamaan myös viljelyssään tapahtuneista muutoksista. Suullisen vuokrasopimuksen määräaikainen pituus oli puolestaan mainittu tukihakemusoppaissa, eikä sen selvittämistä pidetty vaikeasti ymmärrettävänä. Näin ollen miehen selityksiä ei katsottu lieventäviksi asianhaaroiksi.

Viljelijä on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon, joka ei ole lainvoimainen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .