Matikan M:llä ohi filosofian L:n? – Ylioppilastotutkinnon suunniteltuun pisteytykseen tulee heti muutoksia

Korkeakouluun kaihoavan kannattaa kirjoittaa ainakin matematiikka, jos korkeakoulut pisteyttävät tulevaisuudessa ylioppilastodistuksia tämänhetkisten suunnitelmien suuntaisesti. Matematiikasta saa eniten pisteitä sekä yliopistojen että ammattikorkeakoulujen hahmottelemissa malleissa.

Yliopistoille esitetyssä perustaulukossa pitkän matematiikan arvosanalla M (magna cum laude approbatur) saisi enemmän pisteitä kuin minkään reaaliaineen L:llä (laudatur). Lyhyenkin matematiikan M toisi pisteitä enemmän kuin filosofian L. Tästä yliopistot tosin ovat älähtäneet, kertoo projektisuunnittelija Katri Kleemola yliopistojen opiskelijavalintojen uudistamishankkeesta.

– Jo viikon jälkeen voin sanoa, että filosofian pistemäärään tulee muutosta. Filosofiaa pidetään yliopistoissa tosi tärkeänä, vaikka sitä kirjoitetaan tosi vähän.

Malliin tarvitaan erottelevuutta

Kleemola korostaa, ettei työkalun ensimmäinen versio muutenkaan ole vielä lopullinen. Aineiden suunniteltuun pistemäärään vaikuttaa se, miten paljon kursseja aineesta on valittavissa. Eri aineita on painotettu eri tavoin, koska työkalulla pitää pystyä tekemään eroja hakijoiden välille.

– Emme voi antaa kaikista aineista samaa pistemäärää, koska sitten meillä olisi joissakin kohteissa edelleen 200 hakijaa samalla viivalla.

Toiseksi suurin painoarvo heti pitkän matematiikan jälkeen olisi äidinkielellä, kirjoitusten ainoalla pakollisella aineella. Äidinkielen ja matematiikan arvosanojen painottamiseen on päädytty, koska niiden osaaminen tutkimusten mukaan ennustaa opinnoissa pärjäämistä. Lisäksi halutaan kannustaa matematiikan opiskeluun ja sen kirjoittamiseen.

Tuleeko matematiikasta ohituskaista?

Matematiikan painottuminen pisteytystyökaluissa on jo herättänyt sosiaalisessa mediassa keskustelua. Sitä on kritisoinut muun muassa Suomen lukiolaisten liitto. Tulisiko pitkästä matematiikasta siis "ohituskaista" korkeakouluun?

– Ei matematiikka ihan niin hallitsevassa roolissa olisi kuin uhkakuvissa maalaillaan. Pitkän matematiikan kirjoittajia on kuitenkin vain kolmasosa ylioppilastutkinnon suorittajista eikä heitä riitä läheskään kaikille koulutusaloille. Aiempien valintojen aineistoilla tehdyissä simulaatioissa näkyy, että monilla – esimerkiksi humanistisilla – aloilla hakijoiden joukossa ei juurikaan pitkän matematiikan kirjoittajia näy, rauhoittelee Kleemola.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .