Matkaanlähtijällä on vastuu terveydentilastaan

Pakkasten ja lumimyräköiden keskellä on houkuttelevaa haaveilla kaukomaiden lämmöstä ja auringosta. Entä jos terveys reistailee ja matkaanlähtö siksi mietityttää?

Vastaava lääkäri Ari Kinnunen muun muassa matkustajien lääkäripalveluja tarjoavasta Ema Groupista muistuttaa, että ennen matkaa kannattaa tarkistaa matkavakuutuksen korvausehdot.

Mitä pitää ottaa huomioon, jos harkitsen matkaa, vaikka en olisi täysin terve?

- Täytyy tunnustaa tosiasiat. Jos on kroonisesti sairas, riski sairastua matkan aikana on suurempi kuin perusterveellä. Riski kasvaa myös iän ja perussairauksien määrän myötä.

Missä tapauksissa minun on syytä keskustella lähdöstä lääkärin tai vakuutusyhtiön kanssa?

- Ainakin silloin, kun jo itse empii, onko turvallista lähteä. Lääkäri osaa arvioida lentomatkustamiseen liittyvät riskit, mutta ei aina tunne matkustajavakuutuksen ehtoja yksityiskohtaisesti. Lääkärin antama matkustuslupa ei sido lento- tai vakuutusyhtiötä. Helpointa on soittaa vakuutusyhtiön korvauskäsittelijälle ja kysyä, korvaako matkustajavakuutus kaikki sairastumisesta aiheutuvat kulut.

Millaisissa sairauksissa minun kannattaa olla etukäteen yhteydessä lentoyhtiöön?

- Jos tietää, ettei pysty hengästymättä kävelemään reippaasti 50 metrin matkaa tai pääsemään ilman toisen apua lennon aikana vessaan. Silloin tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle ja täyttää matkustajan terveydentilaa selvittelevä lomake. Lentoyhtiön asiantuntijalääkäri voi haluta lisäselvityksiä tai edellyttää lennon ajaksi erityisjärjestelyjä.

Jos sairastun matkakohteessa, mistä tiedän, voinko luottaa siellä saamani hoidon tasoon?

- Valitettavasti siitä ei koskaan voi olla varma. Esimerkiksi elämysmatkat suuntautuvat kuitenkin usein kohteisiin, joissa lähin korkeatasoinen sairaala on kaukana.

Jos tarvitsen matkan aikana hoitoa sairauteen, joka minulla on ollut tai joka on oirehtinut jo ennen matkaa, korvaako vakuutus hoidon?

- Jos oireet ovat alkaneet juuri ennen matkaa ja niiden hoito on kesken, ja jos matkustaja joutuu kohteessa hakeutumaan hoitoon samojen oireiden takia, vakuutus ei korvaa mitään. Jos matkustajalla on krooninen sairaus, joka ennen matkaa on oireeton ja matkan aikana odottamatta pahenee, vakuutus voi korvata akuuttihoitoa viikosta kahteen viikkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.