Matkailuvaikuttaja Jouni Palosaari vapautui hovissa syytteestä hiihtohissijupakassa, josta Kittilän kunnan hallinnon sekasorto alkoi

Rovaniemen hovioikeus hylkäsi Levi Ski Resortin toimitusjohtajan Jouni Palosaaren syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä. Palosaaren syyte kaatui aiemmin käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan Palosaari suosi itävaltalaista Doppelmayr-hiihtohissivalmistajaa italialaisen Leitnerin kustannuksella hissihankinnan tarjouskilpailussa vuonna 2013. Kyse oli noin 4–5 miljoonan euron hankinnasta.

Käräjillä ja hovioikeudessa katsottiin, että Palosaari vuoti Doppelmayrille Leitnerin luottamuksellista tarjoustietoa ja pimitti tietoja myös Levi Ski Resortin hallitukselta, mutta se ei ollut rikollista.

Syyttäjä katsoi, että Palosaari luovutti yhtiön toimitusjohtajana syksyllä 2013 Doppelmayrin edustajalle Leitnerin antamia, luottamukselliseksi tarkoitettuja tarjousten teknisiä tietoja ja hintatietoja.

–  Lisäksi Palosaari oli salannut Levi Ski Resortin hallitukselta Leitnerin antaman kymmenen prosentin alennuksen, syyttäjä väitti.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan, että Palosaari oli toiminut kuten syyttäjä asian esitti.

–  Tietojen välittämiseen liittyvät Palosaaren toimet ovat olleet epäasiallisia, ja Palosaarella ei ole ollut oikeutta niiden tekemiseen, hovioikeus toteaa ratkaisussaan.

Ei aiheuttanut hiihtokeskukselle vahinkoa, ei tuomiota

Hovioikeus kuitenkin totesi, että luottamusaseman väärinkäytöstä tuomitseminen edellyttää vähintään konkreettisen vahingon vaaran aiheuttamista. Syyttäjä katsoi, että vahingon vaara oli olemassa pelkästään tietojen välittämisessä Doppelmayrille, koska Leitnerilla olisi ollut mahdollisuus nostaa vahingonkorvauskanne Levi Ski Resortia vastaan tarjoustietojen luovuttamisesta kilpailevalle tarjoajalle.

Toisaalta Levi Ski Resortille olisi voinut syntyä vahinkoa myös, jos yhtiön hallitus olisi erehtynyt valitsemaan Palosaaren toiminnan takia kalliimman tarjouksen. Vahinkoa tai sen vaaraa ei käräjäoikeuden tai hovioikeuden mukaan kuitenkaan aiheutunut.

Levin etelärinteen hissitoimittajaksi valittiin lopulta Leitner.

Alkusysäys kuntakriisille

Hissijupakka oli alkusysäys vuosien kuntasotkulle, jota puidaan oikeussaleissa vielä pitkään. Oikeusprosesseista suurin koskee kaikkiaan 27:ää entistä ja nykyistä kuntapäättäjää, jotka saivat syytteet törkeistä virkarikoksista.

Syytteiden keskiössä oli Kittilän ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelän kohtelu. Palosaaresta aloitettiin tutkinta Mäkelän tekemän tutkintapyynnön takia. Kunnanhallitus peruutti tutkintapyynnön ja antoi Mäkelälle potkut luottamuspulaan vedoten.

Käräjäoikeus hylkäsi tänä kesänä Mäkelän kohtelua koskevat kuntapäättäjien syytteet siitäkin huolimatta, että korkein hallinto-oikeus oli jo todennut erottamisen laittomaksi. Oikeusjuttu ei ole vielä ohi, sillä syyttäjät ovat kertoneet valittavansa käräjäoikeuden tuomiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Nyt puhuu Jyväskylän vankilassa pitkää rangaistusta suorittava Markus: "Minusta vaarallisempia ovat sellaiset ihmiset, jotka eivät ole vielä tehneet virheitä"

Evakuoidulle sataa apua, mutta vakuutusyhtiöt ovat olleet vaitonaisia – "En tiedä miten pitkään ja missä voin majoittua"

Yön uutiskooste: MV-julkaisun rikoksista tuomio tänään – Ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta

Järvinäköaloja, modernia teknologiaa, elinkautisvankeja, eikä todellisia naapureita – Kuvasarja kertoo: tällainen on Jyväskylän uusi vankila

Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

MTV: Itsemurhien määrä yli kaksinkertaistui Keski-Suomessa ja Jyväskylässä koronakevään aikana

Kirri-Tikkakoski moottoritien rakennustyöt siirtävät Nelostien liikenteen rinnakkaistielle elokuussa – tie Puuppolan ja Vehniän välillä suljetaan kokonaan

Palokan suurpalo: Kotinsa menettäneille löydyttävä kymmeniä asuntoja – "Monella jäi puhelinkin taloon"

Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista: maksan rasvoittuminen hidastui, kun kuituja lisättiin länsimaiseen, rasvaiseen ruokavalioon

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.