Matkapuhelinverkkoja nurin – Hätäpuhelut eivät läpi, viranomaisten viestivälineet eivät toimi

Sähkökatkot vaivaavat myös teleoperaattoreiden tukiasemia, eivätkä matkapuhelimet toimi kaikilla alueilla. Myöskään hätäpuhelut eivät mene vika-alueilla läpi, eivätkä viranomaisten käyttämät viestivälineet toimi.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päällikköpäivystäjällä Juha Saariolla ei ollut sunnuntaina kello 12 varmaa tietoa siitä, mitkä tukiasemat ovat nurin Keski-Suomessa.

– Kartoitamme tilannetta parhaillaan teleoperaattoreilta. Oletettavasti ainakin Längelmäellä matkapuhelinverkon tila on kriittinen. Olemme varautuneet tilanteeseen miehittämällä Längelmäen paloaseman, jonne toimitetaan myös sateellittipuhelin, Saario kertoi.

Saario tietää, että matkapuhelinverkossa on ongelmia etenkin haja-asutusalueilla.

– Tämä tarkoittaa käytännössä paluuta aikaan ennen kännyköitä. Eli tieto avuntarpeesta täytyy saada paloasemalle, josta edelleen sateellittipuhelimella voidaan hälyttää lisää apua.

Ongelmat sijoittuvat Keski-Suomen ja Pirkanmaan raja-alueelle.

– Keski-Suomessa ongelmia on Korpilahdella, Petäjäveden eteläpuolella, Jämsän ja Kuhmoisten alueilla sekä Längelmäellä, Saario sanoi.

Mikäli omaisilla on mahdollista käydä tarkastamassa alueella yksin asuvien, mahdollisesti sähköttömässä tilanteessa apua tarvitsevien tilanne, kehottaa Saario näin tekemään.

– On huomioitava myös se, että huoneistojen lämpötilat alkavat laskea sähköjen ollessa poikki.

Aamulehden mukaan sunnuntaina aamulla 28 matkapuhelinverkon tukiasemaa oli sähköttä Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä. Ylen mukaan pahimmillaan yöllä alhaalla oli esimerkiksi noin 450 Elisan tukiasemaa. Kun yhden tukiaseman alueella on noin sata asiakasta, on pahimillaan puhelinmotissa ollut yli 40 000 ihmistä.

Myös Pirkanmaan pelastuslaitos on aloittanut asemapäivystyksen sopimuspalokuntien kanssa pohjoisella alueellaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .