Matkustaja jäi pysäkille Jyväskylässä, kun paikallisbussin kuljettaja ei huolinut 50 euron seteliä – viimeisin väärennystapaus vain viikon takaa

Keskisuomalaisen lukija jäi pysäkille, kun Jyväskylän paikallisbussin kuljettaja ei suostunut ottamaan vastaan asiakkaan tarjoamaa viidenkymmenen euron seteliä.

Palvelupäällikkö Kari Ström Jyväskylän kaupungilta vahvistaa linkkikuskin toimineen aivan oikein. Linkeissä ei ole Strömin mukaan voinut maksaa kertalippua viidenkymmenen euron setelillä enää moneen vuoteen.

Syynä ovat väärinkäytökset, sillä Strömin mukaan erityisesti väärennettyjä viisikymppisiä liikkuu paljon.

Edellisen kerran viime viikolla joku kuljettaja oli ottanut vastaan viidenkymmenen euron setelin, joka osoittautui väärennetyksi, Ström kertoo.

– Väärennettyä rahaa tuodaan usein markkinoille viidenkymmenen euron seteleinä. Lija-autoissa setelien aitoutta ei pystytä todentamaan, Asiakkaita on tiedotettu aikanaan siitä, ettei viisikymppisillä voi enää maksaa kertalippua. Lisäksi asiasta kerrotaan Linkki.fi-verkkosivuilla. Asian pitäisi olla kaikkien tiedossa, Ström sanoo.

Strömin mukaan myös kuljettajan käteiskassa tyhjenee kerralla, jos asiakas haluaa maksaa kolmen euron kertalipun viidenkymmenen euron setelillä.

 

Kuljettaja voi siis jättää asiakkaan pysäkille, jos hänellä ei ole sopivaa rahaa tai lipputuotetta mukanaan, palvelupäällikkö Kari Ström?

– En tiedä, mitä muutakaan kuski voisi siinä tilanteessa tehdä. Asiakkaan tulee varautua siihen, mitä muutkin matkustajat jo tekevät eli maksamaan sallituilla rahoilla tai tuotteilla, Ström toteaa.

Arvolipun sen sijaan voi ladata linkissä edelleen viisikymppisellä. Strömin mukaan se on mahdollista, koska kortin perusteella voidaan päästä myös väärennetyn rahan jäljille ja ilmoittaa asiasta poliisille.

Tulevaisuudessa bussissa ei ehkä enää makseta rahalla

Niin maailmalla kuin Jyväskylässäkin mennään Strömin mukaan sitä kohti, että tulevaisuudessa busseissa ei makseta enää lainkaan rahalla.

– Maksutapahtuma hidastaa bussien aikatauluja, joten sitä halutaan helpottaa. Ensi keväänä valmistuu Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen laaja joukkoliikenteen kehittämissuunnitelma. Sitä laadittaessa selvitetään, voitaisiinko jatkossa Jyväskylänkin autoissa hyväksyä maksuvälineiksi vain mobiililiput tai matkakortit, jotka asiakas leimaa tai lukee itse laitteella, Ström toteaa.

Muitakin vaihtoehtoja on. Joissain maissa matkustajat tulevat autoon sisään sen kaikista ovista ja leimaavat itse matkansa. Matkalippuja valvovat tarkastajat ja mahdolliset laskurit bussin ovien suilla.

Toisaalla maksujärjestelmään on taas saatu integroitua myös lähimaksu, Ström kertoo. Tällöin kertalipun voisi maksaa pankkikortilla leimauslaitteelle vain tuomalla kortin laitteen lähelle. Tällöin laite tunnistaisi kortin ja veloittaisi tililtä automaattisesti kertalipun hinnan, Ström kertoo.

Tällä hetkellä Jyväskylän paikallisliikenteen busseissa ei voi maksaa pankkikortilla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .