Matkustajakone ja varjoliidin olivat törmätä Helsinki-Vantaalla

Lentäjän mukaan etäisyys oli ainoastaan 150 metriä.

Norjalainen matkustajakone ja moottoroitu varjoliidin olivat lähellä törmäystä Helsinki-Vantaan lähistöllä huhtikuussa, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Boeing 737 -lentokone oli matkalla Helsingistä Tukholmaan perjantaina 29. huhtikuuta noin kello 19, kun pian nousun jälkeen lentäjä havaitsi moottoroidun varjoliitimen noin 150 metrin päässä. Varjoliitimellä valvotussa ilmatilassa lentäminen on kielletty.

Lentäjä kertoi havainneensa liitimen nousun aikana noin 61 metriä koneen alapuolella oikealla. Lentäjä sanoi ilmoittaneensa asiasta heti toiselle pilotille, joka myös teki saman havainnon. Liidin ohitti koneen noin kaksi sekuntia tämän jälkeen.

Trafin erityisasiantuntija Jani Hottola vahvistaa, että huhtikuun lopulla norjalaisviranomaiset ilmoittivat vaaratilanteesta.

– Lentokorkeutta tai lentokoneen ja varjoliitimen välistä etäisyyttä emme pysty tässä vaiheessa vahvistamaan. Tapauksesta on raportoitu Suomen Ilmailuliitolle ja Onnettomuustutkintakeskukselle, joka päättää mahdollisen tutkinnan aloittamisesta.

Lisäselvityksiä nopeasti

Suomen Ilmailuliiton liidintoimikunnan puheenjohtaja Taavi Siitonen kertoo, että Trafi on pyytänyt ilmailunharrastajilta asiasta lisätietoja. Liidintoimikunta aikoo aloittaa tilanteen lisäselvitykset nopeasti.

– Tiedossa ei ole, että kukaan harrastaja olisi ollut paikalla. Tapahtuma-aika oli illalla seitsemän aikaan, ja tapahtumakorkeus oli varsin korkea meidän harrastukseemme nähden.

Siitonen kertoo, että harrastajat tuntevat tarkoin ilmailusäädökset ja niitä myös noudatetaan. Hän huomauttaa, että kyse on lentokieltoalueesta ja mikäli liidin olisi ollut alueella, se olisi rikkonut sääntöjä poikkeuksellisesti.

Siitonen toteaa, että kaikki varjoliidinharrastajat eivät ole liiton jäseniä eikä heidän koulutuksestaan ja toiminnastaan näin ollen ole tarkkaa tietoa.

Suomessa on noin seitsemisensataa rekisteröityä varjoliidinharrastajaa. Suurin osa harrastajista kuuluu liittoon.

Varjoliidinharrastuksen voi aloittaa 15-vuotiaana huoltajan suostumuksella. Yläikärajasta ei ole määräyksiä.

Varjoliitimen lentäjä on kiinni siiven alla valjaissa ja voi ohjata liidintään ohjauspunosten avulla ja myös painopistettään muuttamalla. Moottoroidun varjoliitimen moottori on kiinni valjaiden selkäpuolella.

Varjoliidinkurssi kestää yleensä muutaman kuukauden ja sisältää 15 teoriatuntia ja vähintään 45 lentoa.

Varjoliitimillä voi lentää jopa satoja kilometrejä kerrallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Onnettomuustutkintakeskus ei aloita tutkintaa törmäysvaarasta