Matkustusrajoitusten purkaminen ei näkynyt vielä Helsinki-Vantaalla – "Ei mitään dramaattista muutosta"

Matkustusrajoituksia on alettu purkaa maanantaista lähtien useisiin maihin.

Sisärajaliikenteen rajoitukset alkavat poistua Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa on kahden viikon aikana ollut alle kahdeksan tautitapausta sataatuhatta ihmistä kohden.

EU-maista rajoituksista vapautuvat Alankomaat, Belgia, Italia, Itävalta, Kreikka, Malta, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari, Liechtenstein ja Sveitsi.

Myös esimerkiksi Kiinasta tai Thaimaasta tuleva työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne sallitaan.

 

Kymmenesosa vuoden takaisista määristä

Helsinki-Vantaan lentoasemalla rajoitusten purkaminen ei vielä maanantaina näkynyt juurikaan matkustajamäärissä.

–  Kyllä tänään on vähän vilkkaampaa kuin viime viikolla ja kyllä ne määrät tästä pikkuhiljaa kasvavat, mutta ei mitään dramaattista muutosta ole vielä tapahtunut, Finavian kehitysjohtaja Sami Kiiskinen kertoo.

Kiiskisen mukaan maanantain matkustajamäärä nousee kokonaisuudessaan noin 7 000 henkeen, kun se viime viikolla oli keskimäärin 5 000–6 000 matkustajan verran päivässä. Vuosi sitten heinäkuun puolivälin maanantain matkustajamäärä oli hieman yli 71 000 matkustajaa.

–  Ei tänä vuonna, eikä ehkä edes ensi vuonna, päästä samoihin lukuihin kuin viime vuonna, Kiiskinen sanoo.

 

Yli puolet matkustajista suojaa kasvonsa

Matkustajamäärien nousuun on varauduttu myös työntekijöiden määrän asteittaisella kasvattamisella. Kiiskisen mukaan maanantaista alkaen työntekijöitä on lisätty matkustajapalvelun osalta matkailijoiden ohjaukseen.

–  Nyt kun matkustajamäärät kasvavat, varaudutaan siihen, että voidaan tehokkaammin opastaa matkustajia. Turvavälien huolehtiminen ja yleinen neuvominen ja opastaminen sekä jonotuksen ohjaaminen ovat niitä asioita, joita meillä nyt tehostetusti tehdään. Vielä on lomautuksiakin kyllä käynnissä.

Viranomaisten määrittämät turvatoimet ovat edelleen voimassa lentokentillä. Näiden lisäksi Finavian suositus on, että asiakkaat pitäisivät kasvosuojusta jo kentälle saavuttuaan.

–  Monien lentoyhtiöiden lennoilla on pakko käyttää kasvosuojusta. Se olisi hyvä olla jo valmiina kentälle tullessa, niin ei tule sitten ongelmia lentokoneeseen mennessä, Kiiskinen sanoo.

Hänen arvionsa mukaan yli puolet matkustajista käyttää kasvosuojusta, ja turvavälejä noudatetaan hyvin.

–  Kun matkustajamäärät ovat normaaliin verrattuna vain kymmenen prosenttia, niin pääsääntöisesti turvavälien noudattaminen onnistuu hyvin, kun vain matkustaja sen itse muistaa.

Finavian omalle henkilökunnalle kasvosuojuksen käyttö on pakollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää – "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"

Koronakriisi nosti paikoittain noutokaljan arvostusta – Alkoholin ulosmyynnistä hyötyvät kuitenkin pääasiassa vain paikallispanimot

Sirpa ja Anneli muuttivat Espoosta pohjoiseen Keski-Suomeen – pankki sanoi kaksi kertaa ei, mutta nyt kaksikko pyörittää lämpöä ja raikkautta huokuvaa taidehotellia Pihtiputaalla

Yön uutiskooste: suolistosyövät yleistyvät, kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain, Bayern murjoi Barcelonan Mestarien Liigassa

Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"

Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä

Kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain – poliisi kaipaa tietoja yhteensä yli 400 kadonneesta

Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä

Eurojackpotin potti nousee 22 miljoonaan euroon

Jämsän Vilja Rockissa osattiin ottaa korona huomioon: paikalla olleiden mukaan festaria olisi vaikea hoitaa paremmin – katso kuvasarja!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.