Matkustustaseen alijäämä jo 2,3 miljardia euroa – "Suosi suomalaista -kampanja pitäisi aloittaa heti"

Suomen matkustustaseen alijäämä on kasvanut rajusti. Viidessä vuodessa alijäämä on kasvanut reilusta 800 miljoonasta eurosta jo 2,3 miljardiin euroon.

– Tämä iso ongelma on jäänyt huomaamatta kokonaan, kun ulkomaan kysyntä ei ole hiipunut vaan Suomi kiinnostaa ulkomaalaisia edelleen. Samalla suomalaiset ovat Euroopan unionin innokkaimpia ulkomaanmatkailijoita, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Matkustustaseessa verrataan sitä rahaa, mitä suomalaiset kuluttavat ulkomailla ja mitä ulkomaalaiset tuovat Suomeen. Kun tase on alijäämäinen, maasta virtaa rahaa ulkomaille enemmän kuin ulkomaalaiset tuovat sitä meille.

– Arvioimme, että jos suomalaiset käyttäisivät tuon alijäämän viiden vuoden kasvun verran eli 1,5 miljardia euroa kotimaan matkailuun, se tietäisi noin 400 miljoonaa euroa lisää verotuloja vuodessa, Lappi laskee.

Lappi haluaa nostaa esiin sen, että verkkokauppa syö veropohjaa, alusta- ja jakamistalous syö veropohjaa, ja samanaikaisesti kehitys on sellainen, että yhä vähemmän on töissä olevia ihmisiä.

– Meillä on sellaiset ongelmat tulossa että Suosi suomalaista -kampanja pitäisi aloittaa heti. Kotimaan matkailu on kuin panisi rahaa pankkiin. Jos ei saada suuntaa muutettua, niin miten hyvinvointiyhteiskunta rahoitetaan muutaman vuoden päästä, Lappi kysyy.

Aika monet sanovat, että viikko aurinkorannalla on halvempi kuin viikonloppu hotellissa Suomessa.

– Meillä on yleissitovat työehtosopimukset Suomessa toisin kuin näissä maissa, mihin suomalaiset matkustavat. Meillä on kovat henkilöstökulut ja verotus on paljon kireämpi. Monissa suosituissa lomakohteissa esimerkiksi iso osa ravintolatyöntekijöistä tekee töitä pimeästi, heille ei makseta eläkkeitä eikä toimiteta ennakonpidätyksiä. Näin saadaan hinnat alas. Suomen hintataso kertoo yhteiskuntavastuusta, kun maksetaan verot ja hoidetaan työntekijöiden eläkkeet ja muut maksut, Lappi korostaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .