Matti Nykäsen haudasta tuli nähtävyys – Äiti toivoo, että kävijät vievät loppuunpalaneet kynttilät ja kuihtuneet kukat mukanaan

Keski-ikäinen pariskunta pysähtyy katselemaan Matti Nykäsen hautakiveä Jyväskylän vanhalla hautausmaalla. Nainen kaivaa taskustaan älypuhelimen ja nappaa kuvan kauniisti kukitetusta haudasta.

Näin tapahtuu monta kertaa päivässä, sillä haudalla vierailee paljon mäkihyppääjälegendan ihailijoita.

– Haudan sijaintia kysellään jatkuvasti. Ihan päivittäin täällä käy kymmeniä ihmisiä, kertoo työnjohtaja Liisa Kontunen Jyväskylän seurakunnalta.

 

Haudalla vierailevat fanit eivät ole jääneet huomaamatta Säynätsalossa asuvilta Irma ja Pertti Raatikaiseltakaan. Kaupungissa asioidessaan he käyvät hoitamassa sukuhautaansa, joka sijaitsee lähellä Nykästen hautapaikkaa.

– Siinä on yleensä aina ihmisiä. He pysähtyvät ja katselevat hautaa, Irma Raatikainen vahvistaa.

 

Nykäsen hautakiven päällä lepää kultainen pikkulintu. Kukkaröykkiöiden seasta kurkistelee pieniä valkoisia enkelipatsaita.

Suomen menestyneimpiin lukeutuva urheilija on haudattu isänsä Ensio Nykäsen ja isoisoäitinsä Annan viereen. Kultaiset olympiarenkaat koristavat tyylikkään yksinkertaista hautakiveä, joka ei juuri muuten erotu muista hautuumaan muistomerkeistä.

Kontusen mukaan Nykäsen omaiset halusivat pitää haudan sijainnin aluksi salassa, kunnes paikalle saatiin hautakivi.

Kesällä haudalla vierailijoiden määrä on kasvanut tuntuvasti. Se näkyy jopa hautapaikan edustan ruohosta, joka on painunut ja kulunut askelten alla.

– Kävijöitä tulee myös muualta Suomesta. He ottavat ihan etapiksi sen, että ajavat Jyväskylän kautta ja käyvät vierailemassa Matin haudalla, Kontunen sanoo.

– Arvelen, että eurooppalaisen kesälomakauden alkaessa haudalle saattaa tulla jopa ulkomaalaisia mäkihyppyfaneja.

Kontunen muistuttaa, että kävijöiden tulee kunnioittaa Nykäsen omaisia ja varoa viereisiä hautoja.

Valtaosa faneista vain katselee ja saattaa ottaa haudasta valokuvan, mutta muutamat haluavat muistaa mäkikotkaa konkreettisesti.

– Toiset tuovat sinne kukkia ja kynttilöitä, ja niihin on kirjoitettu viestejä, joissa lukee esimerkiksi ”olit suuri” tai ”olit idolini”, Kontunen kuvailee.

Matti Nykäsen syntymäpäivä on ensi viikolla, ja Jyväskylän vanhalla hautausmaalla osataan jo odottaa kävijäpiikkiä.

– Luulen, että viikon päästä hauta on kukkamerenä, Kontunen toteaa.

 

Sattumalta Nykäsen äiti ja sisko miehineen saapuvat haudalle, kun seisomme valokuvaajan kanssa sen edustalla. Äiti Vieno Nykänen koskettaa hellästi tummaa hautakiveä.

Omaiset keräävät haudan edustalta ison kimpun kuihtuneita ruusuja ja muita leikkokukkia sekä muutaman loppuunpalaneen hautakynttilän, joita mäkihyppääjän fanit ovat jättäneet.

He huolehtivat haudan kunnossapidosta itse, joten ihailijoiden vierailut teettävät heille myös työtä. Joskus haudalta on kerätty jopa kaksi muovikassillista fanien jättämiä kynttilänjämiä ja lakastuneita kukkia.

– Ihanaa, että ihmiset käyvät kaukaakin ja muistavat, mutta toivoisin, että kävijät veisivät palaneet kynttilät ja kuihtuneet kukat mukanaan, jotta hauta kestäisi siistinä, Vieno Nykänen toivoo.

Haudan siivottuaan perhe pitää pienen hiljaisen hetken. Aurinko kurkkii puiden latvojen takaa. Lopulta äiti ja sisko kävelevät ulos hautausmaan portista käsi kädessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .