Mauno Koivisto arvostelee EU:n laajentumista

Presidentti Mauno Koiviston mielestä Euroopan Unionin laajentuminen ei ole yksinomaan hyvä asia. Koivisto arvostelee unionin paisuttamista Turun Sanomien haastattelussa.

– Kun yhteisö laajenee niin, ettei sillä ole äärtä eikä rajaa, alkaa välttämättömyyden pakosta syntyä pienempiä porukoita, presidentti sanoo.

Koiviston mielestä hyvä esimerkki tästä oli keväällä järjestetty niin sanottu EU:n suurten kokous, josta pienet maat jätettiin ulos. Myös presidentin kielteinen kanta Suomen Nato-jäsenyyteen säilyy ennallaan.

– Se ei ole mikään ratkaisu, jos sinne mennään, ollaan sidottuja. Nato on kameleontti, joka muuttaa muotoaan kaiken aikaa, Koivisto arvioi.

Presidentti pohtii haastattelussa myös Suomen naapurisuhteita. Hänen mielestään "on vaikea kuvitella parempaa naapuria kuin läntinen naapurimme on".

Sen sijaan suhde Venäjään on vaikeampi asia. Koivisto suhtautuu edelleen varoen presidentti Martti Ahtisaaren seitsemän vuoden takaiseen lausuntoon, jonka mukaan "Venäjän uhka on lopullisesti ohi".

– Valtakuntien väliset suhteet eivät ole jäädytettyjä, Koivisto sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.