"Mauno Koivisto säilytti realistisen ja hieman ironisen asenteen maailmanmenoon"

Koiviston monivuotisen kansliapäällikön Jaakko Kalelan mukaan presidentti oli kärsimätön besserwissereitä kohtaan.

Äärimmäisen kunnioitettava ihminen. Näin luonnehtii presidentti Mauno Koivistoa tämän monivuotinen kansliapäällikkö Jaakko Kalela.

Kalela muistuttaa, että Koivisto oli itse rakentanut itselleen pohjan menestykselle. Sodan jälkeen Koivisto oli mennyt metalliviilarin kurssille ja opiskellut ruumiillisen työn ohessa ilta-aikuisopiskelijana keskikoulun ja lukion. Tämän jälkeen opinnot jatkuivat aina filosofian tohtoriksi asti.

– Hän ei ollut tyypillinen poliitikko, joka puhelahjoilla tai karismalla olisi luonut itselleen kannatusta, vaan hän oli vahvan perustan rakentanut. Se antoi tietysti hänelle itseluottamusta ja itsetietoisuutta sekä valtavan tietopohjan, jolla hän kykeni päihittämään kenet tahansa, STT:n Skotlannista tavoittama Kalela sanoo.

Kalelan mukaan hänkin, myös akateemisen koulutuksen saaneena, sai olla koko ajan varuillaan, ettei ulkomuistista sanonut mitään väitteitä.

– Koska hän luultavasti tiesi täsmällisesti, miten asia on.

Poliitikkojen kaksi virhettä

Yksi Koiviston piirre oli Kalelan mukaan tietty kansanomaisuus. Ruumiillisen työn tekijänä aloittanut Koivisto tiesi kaikki yhteiskunnan portaat ja osasi suhtautua eliittiinkin tietyllä varauksella ja pienellä ironialla. Tätä kuvaa Kalelan mielestä hyvin Koiviston aforismi:

"Poliitikot tekevät yleensä kaksi virhettä. Ne yliarvioivat ihmisten kiinnostuksen poliittisiin asioihin ja toiseksi ne aliarvioivat ihmisten kyvyn ymmärtää politiikkaa."

– Koivisto oli vähän etäällä ja katsoi maailmaa ja menoa vähän ulkopuolisena tarkkailijana. Siihen tuli vähän aristokraattinen suhtautuminen, joka näkyi koko hänen presidenttiydessään.

Kalelan mukaan Koivisto ei kuvitellut enempää itsestään kuin muistakaan, vaan säilytti realistisen ja hieman ironisen asenteen maailmanmenoon.

Turkulaispresidentin kiitospuhe

Koivisto oli Kalelan mielestä helposti lähestyttävä, jos lähestymiselle oli asialliset perusteet.

– Mutta ei pitänyt kuvitella pelkästään kaveeraamisen mielessä lähestyä häntä. Kyllä hän oli aika kärsimätön niihin, jotka rupesivat paasaamaan asioista ja olemaan besserwissereitä.

Tavallisten ihmisten mielipiteitä Koivisto kunnioitti Kalelan mukaan aivan siinä missä korkeiden virkamiesten ja poliitikkojenkin, jos oli perusteltua syytä esittää mielipiteitä ja perustella niitä.

Turkulaisuus oli Koivistossa läpimenevää, ja tämä tuli ilmi esimerkiksi Koiviston toisen valinnan jälkeisessä karonkassa.

– Avajaispuheessa Koivisto sanoi, että meitä turkulaisia ja meidän perhettä erityisesti on moitittu siitä, että olemme erityisen säästäväisiä. Ja täytyy sanoa, että erityisen säästäväisiä olemme kiitosten jakamisen suhteen. Että olkoon tämä kiitos kaikille niille, jotka tuntevat tarvitsevansa kiitosta, Kalela siteerasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juncker: Koivisto tullaan muistamaan panoksestaan vapauden ja demokratian hyväksi

Presidentti Halonen: Presidentti Koivisto oli aito ihminen, joka oli läheltä samanlainen kuin kauempaa

Hietaniemi on perinteisesti presidenttien viimeinen leposija – vain kaksi haudattu muualle

"Tarttis tehrä jotain, kyllä se siitä..." – Katso Mauno Koiviston kuuluisimmat lausahdukset

Eduskunnassa hiljainen hetki tiistaina Koiviston elämäntyön kunniaksi

Näin presidentin valtiolliset hautajaiset järjestettiin viimeksi

"Presidentti Koiviston yhteiskunnallista toimintaa ohjasi syvä oikeudentunto"

Esko Aho: Koivisto jatkoi Paasikiven–Kekkosen linjaa kohti länttä

Presidentti Niinistö: "Suru sydämissämme tunnemme syvää kiitollisuutta Koivistolle"

Lue presidentti Niinistön televisiopuhe kokonaisuudessaan tästä