Mauri-myrsky ärhentelee Keski-Suomessa lauantaina iltapäivällä – tuuli vaarallisen voimakasta, jopa yli 20 metriä sekunnissa

Tuuli alkaa voimistua ja Mauri-myrsky lähestyä Keski-Suomea perjaintai-illan aikana.

Lämpötila pysyy matalapaineen ansiosta aamuyön tunneille asti lämpimänä, jopa 16–17 asteessa. Yöllä Keski-Suomen ohittaa sadekuuroalue, jonka yhteydessä tuulen nopeus voi yltyä paikoin jopa 20 metriin sekunnissa. Aamuun tultaessa myös lämpötila putoaa lähemmäs kymmentä astetta. Lauantaina päivällä se voi auringon vaikutuksesta nousta päälle kymmenen asteen, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Lauantain tuuli vaarallisen voimakasta

Ilmatieteenlaitos on antanut Keski-Suomeen lauantaille tuulivaroituksen maa-alueille. Jo lauantaiaamuna tuuli puhkuu, mutta Vallan mukaan ärhäkimmilleen Mauri-myrsky äityy Keski-Suomessa puolen päivän jälkeen. Silloin on odotettavissa sadekuuroja, ja tuulennopeus voi puuskissa olla jopa yli 20 metriä sekunnissa. Ilmatieteenlaitos puhuu vaarallisen voimakkaasta tuulesta.

 

Kovat puhurit jatkuvat alkuiltaan saakka, minkä jälkeen keli rupeaa selvästi rauhoittumaan, Valta toteaa.

– Yksittäisiä vahinkoja on odotettavissa. Todennäköisesti puita katkeaa ja tavaroita lähtee tuulen mukaan. Myös sähkökatkot ovat todennäköisiä. Yleensä 17–18 metrin tuulessa lahot puut kaatuvat ja  ensimmäiset terassikalusteet lähtevät tuulen mukaan. Kun nopeus on 20 metriä sekunnissa, puhutaan vielä yksittäisistä vaaroista. 25 metrin tuuli aiheuttaa jo enemmän ongelmia, Valta toteaa.

Erityisesti vesillä, metsissä ja ulkona irtotavaroiden lähettyvillä lauantain tuuli voi Vallan mukaan aiheuttaa vaaratilanteita.

Sunnuntaina hellittää

Vielä sunnuntain vastainen yökin on tuulinen, mutta päivästä tuulennopeus laskee merkittävästi, noin 3–7 metriin sekunnissa. Vallan mukaan paikoin tuuli voi yltyä kymmeneen metriin sekunnissa, mutta lauantain lukemiin ei yöllä enää kavuta.

– Isojen selkien lähellä, esimerkiksi Päijänteen itärannalla tuuli voi jatkua yön läpi yli kymmenessä metrissä, Valta lisää.

Sunnuntaipäivälle on luvassa kohtalaista tuulta, sadekuuroja ja vaihtelevaa pilvisyyttä. Lämpötila on noin 10–12 astetta.

Sähköyhtiöissä varauduttu sähkökatkoihin

Sähköyhtiöistä muun muassa Keski-Suomen alueella toimiva Järvi-Suomen energia on varoittanut asiakkaitaan Mauri-myrskyn aiheuttamista sähkökatkoista viikonlopun aikana.

– Puuskatuuli aiheuttaa sähköverkonvikoja ja varaudumme viankorjaukseen. Valmiustilamme on nostettu keltaiseksi eli kohotettuun valmiustilaan, yhtiön tiedotteessa todetaan.

Järvi-Suomen energia pyytää asiakkailtaan malttia yhteydenotoissa myräkän alkuvaiheessa. Vikapalvelunumeroon kannattaa soittaa vain, jos tietää vian aiheuttajan, kuten sähkölinjaan nojaavan puun, sähköyhtiöstä sanotaan.

– Puita ei saa missään tapauksessa itse poistaa linjoilta omatoimisesti eikä mahdollisiin maassa oleviin johtoihin saa koskea sähköiskun vaaran takia.

Myös sähköyhtiö Elenia kertoo varautuneensa  koko verkkoalueellaan urakoitsijakumppaneidensa kanssa lauantaille ennustettujen puuskatuulien varalle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .