Medialiitto tyytyväinen, kun nettijättien vallasta valuu ripaus tekijöille – EU-parlamentti määritteli kantansa tekijänoikeuksien uudistukseen

Euroopan parlamentti on määritellyt kantansa kiisteltyyn tekijänoikeuksien uudistukseen. Parlamentin kannan mukaan Facebookin ja Googlen kaltaiset internetyhtiöt velvoitetaan maksamaan mediayhtiöille tai esimerkiksi musiikintekijöille tekijänoikeuksista. EU-parlamentin kanta esitykseen syntyi äänin 438–226.

Parlamentti lähtee ajamaan kantaansa neuvotteluissa jäsenmaita edustavan neuvoston ja komission kanssa.

Media-alan yrityksiä edustava Medialiitto on tyytyväinen EU-parlamentin kantaan, vaikka yksityiskohdat saattavat vielä muuttua.

–  Päätös on merkittävä tulevaisuutta ajatellen. Kustantajat ovat saamassa sananvaltaa julkaistujen lehtisisältöjen käyttöön digitaalisessa maailmassa, sanoo Medialiiton elinkeinopolitiikasta vastaava johtaja Satu Kangas.

Hänen mukaansa isot globaalit teknologiajätit voisivat jatkossa sopia kustantajien kanssa maksettavista korvauksista. Kangas sanoo, että kyseessä olisi samanlainen sopiminen mitä radio- ja tv-yhtiöt ovat tehneet vuosikymmeniä.

–  Se tasapainottaa nykyistä asetelmaa, jossa jätit saa mainosrahaa, mutta eivät maksa sisällöstä, Kangas sanoo.

–  Ajattelen tätä enemmän pidemmän aikavälin hyvänä uutisena kuin että huomenna tai ensi vuonna isot rahat olisivat pöydässä.

Aiempi laki tekijänoikeuksista on vuosituhannen alusta, jolloin suurten teknologiajättien vaikutusvalta verkossa oli huomattavasti pienempi.

Uusimmat

Kotimaa

Diplomaattiuraa tekevä Joonas Könttä lähtee Jyväskylästä ehdolle eduskuntaan

Supon päällikkö ei edelleenkään ota kantaa Airiston Helmi -rikosjutun merkitykseen kansalliselle turvallisuudelle – ”KRP tutkii vakavia talousrikoksia”

Tutkimus: Suomalaisteinit juovat vähemmän alkoholia kuin eurooppalaisnuoret keskimäärin

Nelostie siirtyy rinnakkaistielle Äänekosken pohjoispuolella

Valaistuja noppakuutioita, led-valopuita, valosateenvarjoja ja vesikanistereista tehty jättinorsu – katso kartalta, mitä kaikkea Jyväskylän valoviikonloppu tarjoaa

Asianajajaliitosta erotetun Heikki Lampelan valitus ei mennyt läpi – hovioikeus piti erottamisen voimassa

Supo: Länsi-Euroopassa vapautuu lähivuosina yli 200 terrorismirikoksista tuomittua vankia – mentoreita terroristeille yhä enemmän

Poliisi: Lääketieteelliseen pyrkinyt sai huonot pisteet, sormeili rikoskumppanin kanssa vastauksiaan ja vaati oikaisua

Eino Nissinen jahkasi ja kuunteli kymmentä lastaan – lähtee ehdolle eduskuntaan

Raaseporin tasoristeysonnettomuudesta ei syytettä kuorma-autoa kuljettaneelle varusmiehelle –  ei voinut nähdä lähestyvää kiskobussia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.