"Melkoinen ilotulitus" –  suuri osa salamoista parissa päivässä elokuussa

Suomessa ukkosti kesällä melko tasaisesti ympäri maata, kertoo Ilmatieteen laitos.

Salamamäärä oli lähellä keskimääräistä, kun elokuun loppuun mennessä Ilmatieteen laitoksen salamanpaikannin oli havainnut runsaat 110  000 maasalamaa.

Suuri osa kesän salamoista iski muutaman rajun ukkoskuuropäivän aikana elokuun alussa. Elokuun 2. ja 3. päivän aikana salamoita kertyi yhteensä yli 50  000 eli lähes puolet koko kesän salamamäärästä. Ilmatieteen laitoksen mukaan elokuussa salamoi yli kaksinkertaisesti keskimääräiseen verrattuna.

–  Salamoiden vuorokausimäärä oli yli 20  000 kahtena peräkkäisenä päivänä. Sääpäivystyksemme laskeskeli, että vastaavaa ei ole koettu ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen eli nykyisen salamanpaikantimemme aikana. Koska nämä ukkoset esiintyivät vielä ilta- ja yöaikaan, oli tietyillä alueilla melkoinen ilotulitus, tutkija Terhi Laurila sanoi tiedotteessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan runsassalamaisia ukkosia voi esiintyä vielä syyskuussakin.

–  Etenkin nyt kun merivesi on lämmintä, meren ylle voi kehittyä ukkosia ja näiden yhteyteen jopa vesipatsaita eli veden yllä esiintyviä trombeja, ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Suomessa ukkoskausi jatkuu syyskuulle saakka.