Meren armoilla oleva suomalaisperhe sinnittelee ajoankkurin avulla

Perhe on rakentanut suojakseen pehmustetun huoneen. Meripelastuskeskus kehotti lähettämään hätäviestin.

Armottomassa aallokossa lauantaiaamusta saakka poukkoilleen suomalaisen purjehtijaperheen piina jatkui sunnuntainakin Etelä-Kiinan merellä. Turun meripelastuskeskus kehotti sunnuntaina perhettä tekemään hätäviestin alukselta, mutta nelihenkinen seurue päätti vielä kokeilla muita keinoja. Meripelastusjohtaja Jani Salokannel kertoi illansuussa STT:lle, että perhe päätti laittaa ajoankkurin aluksesta veteen, mikä olikin rauhoittanut aluksen tempoilua.

– Toistaiseksi perhe sinnittelee näissä olosuhteissa. Ilmeisesti he eivät aio hätäilmoitusta tehdäkään, mutta he ottavat tunnin kerrallaan, Salokannel kertoi.

Ankkurin laskemisen lisäksi Länsi-Suomen merivartiosto sai Facebook-sivujensa mukaan alukselta illalla tiedon, että veneen purjeet oli laskettu.

– Aluksen vauhti on hidastunut, mutta purjeiden antama vakaus on vastaavasti vähentynyt, merivartiosto kirjoitti.

Vaikka perheen jäsenet ovat viranomaistietojen mukaan kokeneita purjehtijoita, Salokannel arvelee, että ristiaallokossa poukkoilleessa veneessä on ollut ilmeisen kurjaa.

– He ovat antaneet ymmärtää, että ennen ajoankkurin laskua vene oli useaan otteeseen vaarassa kaatua.

Salokannel kertoi perheen myös vuoranneen veneen hyttiin patjoilla pehmustetun tilan, jossa he olivat suojautuneet veneen tempoilulta kypärät päässään.

Lähimpään rantaan satoja kilometrejä

Perheen kulkuneuvona on 13-metrinen teräspurjevene, joka on tehty avomeripurjehduksiin. Kyydissä on kaksi aikuista ja kaksi teini-ikäistä lasta. Matkaa lähimmälle mantereelle on satoja kilometrejä.

Salokannel arvioi, että mikäli merenkäynti rauhoittuu ja perhe yrittää päästä maihin esimerkiksi Paracelsaarille 370 kilometrin päähän, matka taittuisi noin puolessa vuorokaudessa. On myös mahdollista, että perhe pyrkii pääsemään kotikaupunkiinsa Hongkongiin, joka sijaitsee 590 kilometrin päässä.

Hongkongista saadun sääennusteen mukaan tuuli kuitenkin jatkuu kovana vielä maanantainakin. Aallonkorkeus laskenee silti nykyisestä 4–6 metristä 3–5 metriin. Salokannel sanoo, että alus ei suoranaisesti ajelehdi merellä, mutta hankalaa sitä on tuollaisessa säässä ohjata. Hän uskoo silti, että perhe sinnittelee loppuun saakka.

– Kuvittelisin, että tällaisen jälkeen varmaan tekee kuitenkin ihan hyvää saada kovaa maata jalkojen alle, ainakin hetkeksi.

Etelä-Kiinan merellä vaikeuksiin joutunut perhe laski ajoankkurin – "Keikkuvat voimakkaasti puolelta toiselle"

Lähettäkää hätäviesti ja pyytäkää evakuointia, neuvoo meripelastuskeskus perhettä Etelä-Kiinan merellä

Vaikeuksiin joutunut suomalaisperhe odottanut Etelä-Kiinan merellä yli vuorokauden

Suomalaisperhe edelleen vaikeuksissa Etelä-Kiinan merellä – lähimmälle mantereelle satoja kilometrejä