Meriharakka valitsi hankalan pesäpaikan – Onneksi toimitusjohtaja on lintumies

Linnut eivät kysele ihmisten mielipidettä, mihin pesä kannattaa rakentaa. Joskus tästä seuraa ongelmia tai ainakin riskejä myös linnuille itselleen.

Klaus Suni yllättyi erään lintulajin aivoituksesta perjantaina, kun hän oli viemässä poikansa Markuksen kanssa puutarhajätteitä Mustankorkean jätteenkäsittelylaitokselle Jyväskylässä. Mustankorkealle voi toukokuun ajan viedä puutarhajätettä ilmaiseksi, ja "trafiikki" oli perjantainakin melkoinen, kuten Klaus Suni asian ilmaisee.

Päätepisteessä, aivan risukentän vieressä olevassa ojantapaisessa tepasteli komea lintu, joka kiinnitti isä ja poika Sunin huomion.

– Se oli meriharakka, ja muutaman metrin päässä oli kolmen munan pesä. Tunnistimme linnun varmuudella ja munat myös. Ne olivat ruskeita ja mustapilkullisia, Klaus Suni kertoo Keskisuomalaiselle.

Suni arvelee, ettei meriharakka ole näin sisämaassa kovinkaan tavallinen näky. Lintu liikehti vilkkaalla paikalla sillä tavalla, että se yritti kenties ohjata ihmisten huomion itseensä ja pois lähellä olevasta pesästä.

Toimitusjohtaja on asiantuntija

Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen sattuu olemaan innokas lintuharrastaja. Mustankorkean meriharakat eivät ole hänelle sinänsä uusi tuttavuus. Laitoksella on ollut pesivä pariskunta jo vuosien ajan.

– Laji on levittäytynyt tänne 10–20 vuoden aikana yksitäispareina. Ehkä 5–10 paria pesii Keski-Suomessa joka vuosi, Martikainen tietää kertoa.

Mistään yleisestä linnusta ei siis ole sisämaassa kyse, kuten nimestäkin voi päätellä. Keski-Suomessa meriharakkaa tavataan erityisesti avoimilla teollisuusalueilla ja lintutieteellisen yhdistyksen Hannu Tammelinin mukaan se suosii varsinkin metsäteollisuuden jätealueita.

Pesällä nyt uusi paikka?

Aiempina vuosina Esko Martikainen on kuitenkin nähnyt meriharakoita Mustankorkealla lähinnä pilaantuneiden maa-ainesten kompostiaumoissa, joissa on huomattavasti vähemmän liikennettä kuin risukentällä.

Kun hän kuuli ja näki Markus Sunin kuvista, mihin paikkaan meriharakka on nyt pesänsä tehnyt, lintumies tarttui heti toimeen.

– Soitin vaaka-asemalle, ja sovittiin, että he käyvät lauantaiaamuna katsomassa pesän tarkan paikan. Jos se on sellaisessa paikassa, että puutarhajätettä jätetään kovin lähelle, ohjaamme ihmiset kentän toiseen reunaan, Martikainen kertoo.

Martikainen toivoo, etteivät Mustankorkealla asioivat ihmiset menisi tarkoituksella kovin lähelle meriharakan pesää.

– Se on aika avonaisella paikalla. Ohi ajava autoliikenne tuskin haittaa, mutta puutarhajätteen tuojat saattavat häiritä lintuja. Jos emo on pitkiä aikoja poissa, munat voivat kylmettyä tai jäädä petolintujen saaliiksi, hän sanoo.

Martikainen uskoo, että toistaiseksi pesintä on vielä onnistunut, koska lintupari ei ole hylännyt pesää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .