Merivartiosto sukellusvene-epäilystä: "Ei voida täysin sulkea pois"

Suomenlahden merivartiosto ilmoittaa, että huhtikuun lopulla sattunutta sukellusvene-epäilyä ei pystytä vahvistamaan. Osalle äänihavainnoista on saatu normaalitoimintaan liittyvä selitys. Merivoimien teknisen analyysin mukaan sukellusvenettä tai vedenalaista toimintaa ei kuitenkaan voida täysin sulkea pois.

Merivoimat havaitsi mahdollisen vedenalaisen kohteen 27. ja 28. huhtikuuta Helsingin edustalla avomerellä. Tällöin havaittiin useita pintatilanteeseen sopimattomia vedenalaisia ääniä, kertoo Merivartiosto.

Kohdetta etsittiin pinta-aluksilla. Lisäksi kohdetta varoitettiin käsisyvyyspommeilla, joita pudotettiin kaksi kertaa kolmen pommin sarjana. Käsisyvyyspommeja käytettiin edellisen kerran Suomen aluevesillä varoittamiseen vuonna 2004.

Etsinnöissä olivat mukana miinalaiva Uusimaa, ohjusvene Hanko, sekä Rajavartiolaitoksen vartiolaiva ja helikoptereita.

Merivoimien operaatiopäällikkö, kommodori Olavi Jantunen toteaa, että saadut signaalit eivät sopineet veden pinnan yläpuolella olevaan tilanteeseen, joten havaintoa alettiin selvittää veden alta.

– Meillä ei ole tarpeeksi materiaalia, jotta voisimme sanoa, mikä se on. Se on jokin ihmisen tekemä laite tai aiheuttama toiminta.

Jantunen toteaa, että kysymyksessä voisi olla esimerkiksi jokin kauko-ohjattava laite. Selityksenä voisi olla myös vedenalainen työskentely, kuten merikaapelityö, vedenalainen tutkimus tai vastaavat. Merivoimien tietojen mukaan näitä ei kuitenkaan ole ollut meneillään ja ne kaikki ovat sitä paitsi luvanvaraisia. Teoriassa kyse olisi voinut olla myös sukeltajasta, mutta se tuskin on todennäköistä ulkomerellä.

– Meillä ei ole tiedossa, että siellä olisi ollut meneillään luvallista toimintaa, huomauttaa Jantunen.

Havainnot on nyt analysoitu

Heti tuoreeltaan Merivoimat kertoi, että havainto-olosuhteet Helsingin edustalla olivat verrattain hyvät, sillä esimerkiksi tuuli oli heikkoa. Myös se, että merivesi oli huhtikuussa varsin tasalämpöistä, edesauttoi havaintojen tekemistä.

Havaintojen tekemistä helpotti myös alkukevään verraten vähäinen huviveneliikenne.

Tutkijoilla oli käytettävissään äänihavaintojen ohella muutakin dataa, mutta siitä ei ole kerrottu julkisuudessa. Merivoimat kertoo, että tutkinnan aikana on nyt analysoitu merivalvontajärjestelmällä saadut signaalit.

Tutkinta alkoi nimikkeellä "mahdollinen vedenalainen kohde". Jantunen toteaa, että Suomen reagointi ja varoittaminen olivat tuloksellisia.

– Tämähän toimi juuri niin kuin pitikin. Se oli oikeanlainen reaktio ja toivottu lopputulos, eli toiminta päättyi.

Tapahtuma on nyt tutkittu loppuun, eikä siitä aiheudu jatkotoimia. Jantusen mukaan huhtikuisten havaintojen jälkeen ei ole tehty vastaavia havaintoja.

– En voi mennä syvemmälle näihin asioihin, koska ovat tietoturvaluokiteltuja.

Tutkinnan aikana kuultiin muun muassa useita Puolustusvoimien asiantuntijoita, eri alusten päälliköitä ja muuta henkilökuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.