Merkinnät hämmensivät Viking Linen risteilyllä – palokkalaisen Petterin maha meni sekaisin

Petteri Räsäsen mielestä erilaiset tavat ilmaista allergeeneja voivat johtaa asiakasta harhaan.

Palokkalainen Petteri Räsänen yllättyi Viking Grace -laivan buffetissa. Räsäsellä on laktoosi-intoleranssi, jonka takia hän on tottunut välttelemään ruoassaan laktoosia. Usein vatsalle turvalliset valinnat on tunnistanut ravintoloiden ruokalistalla annoksen perässä olevasta L-kirjaimesta. 

Buffetissa Räsänen alkoi kuitenkin ihmetellä, ovatko kaikki linjaston L-kirjaimella merkityt buffetin tarjottavat todella laktoosittomia. Hän kysyi asiasta ravintolan henkilökunnalta, josta selvennettiin laivan käytäntöä. Laivojen buffetravintoloissa allergeenit merkitään nykyään sen mukaan, mitä ruoka sisältää, ei sen mukaan, mitä siinä ei ole.

– Vatsan sain siltä reissulta kipeäksi. Näin muutaman opastekyltin buffetissa, mutta niissäkin luki vain, että L on yhtä kuin laktoosi. Ne olivat mielestäni liian epäselvät.

Viking Linelta kerrotaan, että laivoilla noudatetaan EU:n yhtenäisiä merkintöjä.

– Nettisivuiltamme löytyy tietoa merkinnöistä. Sama tieto löytyy myös laivoiltamme, ja buffetravintolan henkilökunta auttaa tarvittaessa, tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo.

Räsänen ihmettelee, ettei ole törmännyt tähän käytäntöön muualla. Monissa maissa ilmoitetaan hänen mukaansa laktoosittomat tuotteet nimenomaan ”Lactose free”-merkinnällä. Hän peräänkuuluttaa sitä, että asiasta tiedotettaisi enemmän ja selkeämmin.

– Siitä, kuinka allergeenit on ilmoitettu, pitäisi saada paremmin tietoa.

Eviran ylitarkastajan Tuulikki Lehdon mukaan suurtalouskeittiöissä asiakkaalle annetaan yleensä tiedot laktoosittomuudesta ja vähälaktoosittomuudesta kirjaimilla L ja VL. Niiden käyttö on suurtaloudessa vapaaehtoista, mutta silloinkin tiedon tulee olla saatavissa henkilökunnalta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .