Merten roskaamista yritetään saada kuriin ympäristösopimuksella

Tiilikainen: Vain suojelualueita perustelemalla luonnon köyhtyminen ei pysähdy.

Suomi lähtee mukaan kahteen ympäristösopimukseen, jotka koskevat merten muoviroskien vähentämistä ja pölyttäjien sekä niiden elinympäristöjen turvaamista. Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi tehdyt sopimukset laadittiin Meksikon Cancunissa.

Suomea edusti kokouksessa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.). Hänen mukaansa iso joukko maita totesi kokouksessa yhdessä, ettei luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ole pysähtynyt.

– Kokouksessa tuli selväksi, että vain suojelualueita perustamalla tämä ei ratkea. Niin paljon alueita ei saada suojelun piiriin, vaan nimenomaan yhteiskunnan ja talouden muussa toiminnassa täytyy uhrata ajatuksia monimuotoisuudelle, Tiilikainen sanoi STT:lle Pariisista.

 

"Sopimuksia, ei lakeja"

 

Uutta kokouksessa oli merten muoviroskien nouseminen yhä enemmän agendalle. Muoviroskia koskevalla sopimuksella maat tähtäävät erityisesti kertakäyttöisten muovipussien saatavuuden ja käytön vähentämiseen. Roskaaminen uhkaa kalakantoja ja kalastusta.

– Kuten usein kaikkia koskevien laaja-alaisten ongelmien kohdalla, tässäkin ongelma on, ettei mikään yksittäinen taho ole valmis ottamaan kansainvälistä johtajuutta ongelman ratkaisemiseksi. Roskaantumisen ratkaisu vaatii useiden eri sektoreiden kansainvälistä yhteistyötä.

Suomessa tehtiin Tiilikaisen mukaan pari kuukautta sitten sopimus, jossa Kaupan liitto ja kaikki alan johtavat yritykset antoivat kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen.

– Eli meillä on sopimusmalli ministeriön ja elinkeinoelämän kesken. Tämän kaltaisia juttuja tarvittaisiin enemmän kuin sitä, että tulee jokin laki ja sille hyvin monimutkainen ja tiukka valvontajärjestelmä.

Tiilikaisen mielestä on tärkeää, että alan toimijat itse ymmärtävät tehdä asioiden eteen parannuksia.

– Ilman, että aina odotetaan sitä, että jokin laki tulee ja pelastaa. Se on osa yritysten yhteiskuntavastuuta.

On arvioitu, että maailman merissä kelluu kaikkiaan noin 150 miljoonaa tonnia muovia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.