Mervi ja Markku ovat hoivanneet ikkunaan törmännyttä harmaapäätikkaa jo liki viikon – pikkulintua syötettävä pinseteillä monta kertaa päivässä

Äänekoskelaisten Mervi ja Markku Hämäläisen arkiaskareet keskeytyivät viime sitten sunnuntaina, kun heidän Konnevedellä sijaitsevan mökkinsä ikkunasta kuului tömähdys. Ikkunaan törmäsi harmaapäätikka, joka oli säikähtänyt sen ruokailut keskeyttämään tullutta varpushaukkaa.

Tikan lento päättyi ikkunan kautta lumihankeen ja Mervi Hämäläinen kävi hakemassa loukkaantuneen linnun sisälle toipumaan. Siitä asti tikka on ollut sisähoidossa Hämäläisten huomassa.

Hämäläiset pitävät lintua mökissään pahvisessa banaanilaatikossa ja syöttävät sitä monta kertaa päivässä.

– Syötämme sille pinseteillä ja hammastikuilla jauhelihaa, kärpäsen toukkia ja talimakkaraa, Mervi Hämäläinen kertoo.

Tikka on hänen mukaansa piristynyt huomattavasti viime päivien aikana. Kerran se oli jo pompannut laatikossa olleesta reiästä ulos.

Vielä tikkaa ei kuitenkaan voi päästää takaisin luontoon. Hämäläiset olivat käyneet tarkastuttamassa linnun perjantaina omaeläinklinikalla Jyväskylässä ja eläinlääkäri oli arvioinut sen saaneen aivotärähdyksen.

– Vähän se lentää, mutta lento on toispuoleista ja kävely kaartaa oikealle, Hämäläinen sanoo.

– Viikon ajan on katseltava, josko se piristyisi. Sitten se päästetään takaisin lentoon.

Harmaapäätikka esiintyy Suomessa levinneisyysalueensa pohjoisrajalla. Mervi Hämäläinen kertoo bonganneensa harmaapäätikkoja aiemminkin mökkinsä pihalla. Mökin ikkunasta pystyy seuraamaan aitiopaikalta mitä erilaisimpien pikkulintujen elämää, sillä ruokintapaikalla on vieraillut esimerkiksi urpiaisparvi, talitiaisia, punatulkkuja ja närhiä.

– Harmaapäätikkoja on kulkenut aiemmin kaksi, mutta toista ei ole näkynyt viime sunnuntain jälkeen. Eipä ole näkynyt haukkaakaan, Hämäläinen kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .