Messutuliaisena kankaita, lankoja sekä pehmeät kädet

Jyväskylän Kädentaitomessuilla lauantaina vierailleet saarijärveläiset Eila Koskenlahti ja Marita Kokko olivat illansuussa puoli viiden aikaan likipitäen jo lähdössä kohti kotia, kun he päättivät vielä tehdä pienen sivuliikkeen.

Kädentaitomessujen kupeessa toisessa messukeskuksen hallissa pidettiin samaan aikaan myös Hyvinvointimessuja. Siellä rouvat kymmenien esittelypisteiden meressä eksyivät naisten taivaaseen, Naistaivas Oy:n pisteeseen.

– Juu, me tulimme tänne messuille käsityöihmisinä katselemaan kankaita ja lankoja, mutta päätimme silti vielä poiketa tänne, he kertoivat.

Tamperelaisen Ida Kahilan ja tämän kollegoiden avustamana Saarijärven naisilla tarjottiin pikaista käsien- tai kasvojen hoitoa.

Kun tämä jostain syystä ei nyt käynyt, messuvieraiden käsiin hierottiin kokeiluun Kuolleenmeren hoitavia tuoksuvia tai tuoksuttomia voiteita Israelista.

Tuntuma osoittautui niin hyväksi, että pari purkkia voidetta lähti mukaan.

Naistaivas oli vain yksi Jyväskylän messukeskuksessa kuluvana viikonloppuna tuotteitaan, palveluitaan tai osaamistaan esittelevistä yhteensä noin 300:sta näytteilleasettajasta.

Kädentaitomessuilla näytteilleasettajia mukana on noin 170. Loput noin 130 osallistuvat joko Jyväskylän Hyvinvointi- tai Antiikkimessuille.

Melko pitkän matkan takaa messuille oli saapunut Sakari Leinonen Eskilstunasta, Jyväskylän ruotsalaisesta ystävyyskaupungista.

Vanhojen tavaroiden kauppaa harjoittavan Leinosen pisteen ympärillä hyöri useampikin naishenkilö, koska Leinosella kuulemma oli käytössä "hyvät tarjoushinnat".

Leinosen 1930- tai 40-luvulta peräisin olevista hatturasioista selvästi kiinnostunut oli niin ikään Saarijärveltä Jyväskylään saapunut Marjo Pyykkinen.

– Ajattelin ostaa tyttärelleni syntymäpäivälahjaksi, hän paljasti.

Kainuusta Ruotsiin 1970-luvulla muuttanut Leinonen kertoi harjoittaneensa vanhojen tavaroiden kauppaa oman ammattinsa ohella jo kauan. Sattumalta hän oli nyt myös saanut mahdollisuuden tulla tavaramerensä kanssa Jyväskylään, vaikka lähteminen pariksi päiväksi tuotteiden kanssa jonnekin on aina "iso homma".

– Kaiken myytävän saan tai hankin joko kirppiksiltä tai saan tutuilta. Se riittää. Ruotsissa tavaraa on hirveästi, Leinonen tunnusti.

Kädentaitomessujen puolella erilaisia osaajia sekä heidän tuotteitaan tai raaka-aineitaan oli lähes ehtymättömän tuntuisesti.

Vanhoja, paljolti sammuneita, mutta nykyisin ehkä nousussa olevia kädentaitoja esittelivät muun muassa pitsinnyplääjät Eeva-Liisa Karhunen Vaajakoskelta sekä Suomen Pitsinnyplääjät ry:n puheenjohtaja Arja Virtanen nykyisin Tampereelta, "mutta alkuaan Kivijärveltä pohjoisesta Keski-Suomesta", kuten hän korosti.

Lauantain nypläysnäytöksissä oli heti aamusta ollut paljon kiinnostunutta väkeä. Lisää näytöksiä on luvassa tänään sunnuntaina messujen toisena päivänä.

– Nypläys on hyvä harrastus. Se on hyvää aivoille, muistille ja käsien näppäryydelle, nyplääjät kehuivat.

Itselleen erittäin sopivana harrastuksena nypläämistä piti opettajan työstä eläkkeelle jäänyt Karhunen.

– Nyplääminen muistuttaa lukujärjestyksen tekoa. Siinäkin koko ajan siirretään asioita (oppitunteja) paikasta toiseen, Karhunen vertasi.

Kädentaitomessut ovat avoinna vielä sunnuntainakin 9.4. klo 10–16. Luvassa silloin on työesitysten lisäksi monia terveyttä, kuten liikaa istumista, silmiä, suuta, allergioita ja lääkitystä käsitteleviä luentoja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .