#Metoo-kampanja ei näy rikosilmoituksissa ainakaan vielä – "Viitteitä, että keskustelu lisää ilmoitusmääriä"

Poliisin tietoon tulleiden seksuaaliset ahdistelujen määrä on pysynyt syksyllä kutakuinkin alkuvuoden tasolla.

Sosiaalisessa mediassa levinnyt seksuaalisen häirinnän vastainen #metoo-kampanja ei ainakaan vielä näy poliisin tilastoissa. Poliisin tietoon tulleiden seksuaaliset ahdistelujen määrä pysyi syksyllä kutakuinkin alkuvuoden tasolla. Määrä vaihtelee poliisin tilaston mukaan kuukausittain 31–48 ilmoituksen välillä.

Poliisitarkastaja Pekka Heikkinen sanoo, että kampanjan vaikutukset voivat näkyä vasta myöhemmin. Hänen mukaansa on yleisesti viitteitä, että julkinen keskustelu näkyy ilmoitusmäärien lisääntymisenä.

– Kun asioita nostetaan pintaan ja keskusteluun, on kyllä viitteitä siitä, että ilmoitusmäärät lisääntyvät.

Esimerkiksi tukijärjestöjen kampanjat ovat rohkaisseet läheisväkivallan ja seksuaalirikosten uhreja ilmoittamaan asiasta poliisille, Heikkinen sanoo.

#metoon käynnisti näyttelijä Alyssa Milano

Metoo-kampanjan käynnisti lokakuussa näyttelijä Alyssa Milano. Elokuvatuottaja Harvey Weinsteiniin liittyvien ahdistelusyytösten tultua julki Milano kehotti kaikkia seksuaalisen häirinnän kohteiksi joutuneita naisia postaamaan "Me too" eli minä myös. Viestit levisivät Facebookissa ja Twitterissä, myös Suomessa.

STT ja Näyttelijäliitto julkaisivat lokakuussa kyselyn, jossa yli 120 suomalaisnäyttelijää kertoi tulleensa seksuaalisesti ahdistelluksi tai häirityksi työssään. Noin joka toinen kertoi fyysisestä ahdistelusta.

"Häpeä ruotsalaiselle yhteiskunnalle"

Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin mukaan seksuaaliseen häirintään vastataan parhaiten parantamalla naisten ja miesten tasa-arvoa.

– Tämä on häpeä ruotsalaiselle yhteiskunnalle, hän sanoi perjantaina.

Lokakuussa yli 10 paikkakunnalla järjestettiin mielenilmauksia #metoo-kampanjan hengessä. Tukholman tapahtumassa puhui tasa-arvoministeri Åsa Regnér.

Maan ulkoministeri Margot Wallström kertoi TT:lle joutuneensa käpälöinnin kohteeksi EU-kokouksen illallisilla. Ahdistelua vastaan ovat Ruotsissa nousseet myös näyttelijät, juristit, oopperalaulajat ja viimeisimpinä poliitikot. Metoo on tuonut esiin paljastuksia myös Ruotsin mediataloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.