Metro ei kulje viikonloppuna Helsingissä, huoltotauko alkaa illalla – "Tulikoe lauantai-iltapäivällä"

Helsingissä huoltotauko sulkee metroliikenteen viikonloppuna. Metroliikenne palaa normaaliksi maanantaiaamuna.

Ajamatta jäävät metrovuorot korvataan pääosin busseilla. Ylimääräiset bussilinjat saattavat ruuhkautua ajoittain.

–  Jos ei ole välttämätöntä lähteä liikkeelle viikonloppuna, niin voi harkita, että voisiko sitä jäädä kotikulmille, HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Petri Nissinen sanoo.

Poikkeusjärjestelyt alkavat tänään noin kello 18, minkä jälkeen metro ei kulje illalla väleillä Itäkeskus–Mellunmäki ja Itäkeskus–Vuosaari. Junat kulkevat Espoon Matinkylästä ja Tapiolasta Helsingin Itäkeskukseen.

Lauantaina ja sunnuntaina metro ei puolestaan kulje ollenkaan Helsingissä. Lauttasaaresta länteen kaikki junat ajavat Matinkylään asti, eikä osa käänny Tapiolassa kuten tavallisesti.

–  Lauantai-iltapäivä on varmaan se tulikoe. Ihmiset lähtevät tuolloin tyypillisesti kauppoihin ja muille asioille, Nissinen sanoo.

Matkustamiseen on hyvä varata ainakin vartti ylimääräistä. Lisäksi Nissinen kehottaa tarkastamaan mahdolliset vaihtoehtoiset reitit.

–  Esimerkiksi Itä-Helsingistä pääsee aika monellakin bussilla pääradan varteen tai Sörnäisiin.

Syynä katkoon on metron uuden asetinlaitteen asennus.

Ahtaat tilat haasteena

Normaalina viikonloppuna metrolla tehdään Helsingissä arviolta noin 180  000 matkaa. Nissinen kuitenkin huomauttaa, että poikkeustilanteissa ihmiset tyypillisesti muuttavat käyttäytymistään eivätkä matkusta niin paljon.

Helsingissä pysähdyksissä olevaa metroa korvaa Nissisen mukaan viikonlopun aikana 77 ylimääräistä bussia ja seitsemän ratikkaa. Korvaavan liikenteen järjestämisen haasteena on muun muassa tila.

–  Rajoittava tekijä alkaa olla katu- ja pysäkkikapasiteetti sekä päätepysäkit. Bussien on mahduttava kaduille ja kääntymään päätepysäkeillä, Nissinen sanoo.

Pahimpia ruuhkasumppuja odotetaan Rautatientorilta itään päin lähtiessä. Ruuhkat puolestaan helpottavat Herttoniemien jälkeen.

–  Olemme yrittäneet korvaavilla ratikoilla helpottaa bussien ruuhkaa, Nissinen sanoo.

Lippuja ei myydä kaikilla linjoilla

Kantakaupungissa metroa korvaa raitiovaunulinja 11. Vuoroväli vaihtelee viikonloppuna kymmenestä kahteentoista minuuttiin.

Perjantai-iltana metroa korvaa kaksi linjaa, jotka kulkevat Itäkeskuksesta Mellunmäkeen ja Itäkeskuksesta Vuosaareen. Linjat aloittavat liikennöinnin tänään noin puoli kuudelta illalla. Bussit kulkevat viiden minuutin vuorovälein noin puoli yhdeksään asti illalla. Tämän jälkeen vuoroväli pidentyy kymmeneen minuuttiin. Liikenne päättyy hieman ennen puolta yötä.

Lauantaina ja sunnuntaina metroa korvaa Lauttasaaresta ja Rautatientorilta Itä-Helsinkiin vievät kolme bussilinjaa. Linjat kulkevat lauantaiaamuna kello viiden ja sunnuntaiaamuna kello kuuden jälkeen. Vuoroväli on kello 9–20.30 viitisen minuuttia, aamun ja illan tunteina kymmenen minuuttia. Viimeiset vuorot lähtevät ennen puoltayötä.

Linjoille on merkitty erikseen pysäkit, joilla bussit pysähtyvät.

Myös muun muassa Lauttasaaren bussilinjoissa on korvaavuuksia. Korvaavien linjojen reitit, aikataulut ja tarkemmat muutokset löytyvät HSL:n reittioppaasta.

Matkustajien kannattaa huomioida, että kuljettajat eivät myy lippuja kaikilla metroa korvaavilla raitiovaunu- tai bussilinjoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.