Metsäalalla menee hyvin – yhtiöt kouluttavat oppisopimuksella suoraan työtehtävään

Metsäyhtiöt UPM ja Metsä Group julkistivat laajat oppisopimuskoulutukset maanantaina puolen tunnin välein. UPM:llä tarjolla on 70 paikkaa ja Metsä Groupilla 100. Näistä koulutuksista yli 40 toteutetaan yhtiöiden Keski-Suomen tuotantolaitoksissa. Jo koulutusajalta kertyvä palkka on hakijoita houkuttava tekijä, ja palkkavertailuissa paperityöntekijät ovat kestomenestyjä.

Metsäala työllistää tuotantoketjuineen 150 000 ihmistä, ja metsäteollisuuden palveluksessa on 42 000 työntekijää. Juuri nyt alalla on vahvat kasvunäkymät. Lisäksi ala on ukkoontunut ja akkaantunut, minkä takia työntekijäjoukkoa on nuorennettava. Kymmenessä vuodessa neljännes väestä jää eläkkeelle, joten yhtiöiden rekrytointihalukkuudelle on selkeät perusteet.

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Boardin henkilöstöjohtaja Susanna Tainion mukaan koulutusohjelmien päällekkäinen ajoitus on almanakan sanelema sattuma.

– Metsä Group haluaa onnistua rekrytoinneissa hyvin. Koulutus alkaa vuoden vaihteessa. Syyskuisessa haussa ehdimme huolella panostaa rekrytointiin. Osaavaa väkeä tarvitaan alan kasvun ja väen ikääntymisen takia, kertoo Tainio.

UPM:n Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaiden henkilöstöjohtaja Eija Lumme on samoilla linjoilla ja lisää listaan vielä yhden yhteisen muuttuneen asian.

– Nykyisin alalle halutaan ammatillisella puolella jo teknisen peruskoulutuksen omaavia henkilöitä. Meillä Jokilaaksossa on kuusi paperikonelinjaa, ja niillä kaikilla on toisistaan poikkeava historia ja tuotteet. Oppisopimuskoulutus on meille hyvä vaihtoehto, kun lähellä ei ole paperiprosessikoulutusta. Lähin on Mäntässä, ja sen ihmiset menevät etupäässä Metsä Groupin palvelukseen, sanoo Lumme.

Äänekosken Metsä Groupin biotuotetehtaan johtaja Ilkka Poikolaisen mukaan oppisopimuskoulutuksella rekrytoinnista tulee koko henkilöstön asia.

– Tämä koulutusmuoto on onnistuneessa rekrytoinnissa todella tärkeä. Meillä on teoriapuolella koulutuksessa yhteistyökumppanit, mutta käytännön oppiminen tapahtuu työpaikalla kokeneiden työntekijöiden opastamana. Näin koulutus voidaan räätälöidä hyvin tarkasti, ja taata osaavalle toiminnalle jatkuvuus. Uudelle biotuotetehtaalle otettaneen runsas puolenkymmentä opiskelijaa, toteaa Poikolainen.

UPM:n Lumme kertoo, että heillä koulutettavat kiertävät useammassa tehtävässä.

– Näin syntyy laajempi ymmärrys kokonaisuudesta ja monipuolista osaamista. Tämä on yhteishanke henkilöstön kanssa, ja tavoitteena on löytää parikymmentä koulutettavaa Jokilaaksoon. Jokaisella opiskelijalla on työnohjaaja, ja samalla myös tärkeä hiljainen tieto siirtyy nuoremmille, pohtii Lumme.

Metsä Groupin Äänekosken tuotantolaitoksille tavoitteena on saada koulutukseen kaikkiaan parikymmentä hakijaa. Tainio kiittelee osaavan henkilökunnan asennetta.

– Myös meillä on moniosaamiseen liittyvää kiertämistä eri tehtävissä. Henkilöstö on innostunutta, ja hakijoiden tekninen osaaminen taustalla on merkittävä lisä. Meillähän edellinen vastaava koulutus alkoi vuoden alussa, eli tämä on jatkuvaa toimintaa. Tämä on tapa varmistaa myös se, että uudet tulijat kasvavat tapaan toimia työpaikalla ja omaksuvat tärkeän työturvallisuuden, sanoo Tainio.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .