Metsähallituslakia vastustaa jo 97 000 ihmistä

Kiistelty metsähallituslaki on herättänyt paljon vastustusta. Esimerkiksi lakia vastustavan adressin oli allekirjoittanut perjantai kello 13 yli 97 000 ihmistä.

Lisää keskustelua syntyi torstaina, kun Helsingin Sanomat uutisoi, että keskustan kansanedustajat olivat tehneet lakiin viime metreillä tehneet useita muutosesityksiä.

Vihreiden keskisuomalainen kansanedustaja Touko Aalto on huolissaan metsähallituslain valmistelussa esille nousseista pyrkimyksistä heikentää luonnonsuojelusta ja luonnon virkistyskäytöstä vastaavien Luontopalveluiden asemaa.

– Metsähallituksen Luontopalvelut on Suomen suurin luonnon monimuotoisuuden puolustaja ja luonnonsuojelun asiantuntija. Se pitää huolta metsistä ja vesistöistä, jotka ovat meille suomalaisille rakkaita. Suomalaiset vierailivat viime vuonna kansallispuistoissa jopa yli 2,5 miljoonaa kertaa, Aalto kommentoi tiedotteessaan.

Uusi tase huolettaa

Aallon mukaan Metsähallitus hallinnoi merkittävää kansallisomaisuutta, kolmasosaa Suomen vesistä ja maista.

– Suomalaiset ansaitsevat huolellisesti valmistellun metsähallituslain, jonka perustuslaillisuus on varmistettu ja kaikkia osapuolia on kuultu. Lain valmistelussa taloudellisten arvojen ei saa antaa ajaa ohi metsiemme ja vesiemme suojelusta.

Huolta ovat Aallon mukaan herättäneet erityisesti suunnitelmat siirtää Suomen yleiset vesialueet ja suuri osa maaomaisuutta uuteen epämääräiseen taseeseen. Ehdotettu “kolmas tase-erä” on Aallon mukaan merkitykseltään epäselvä välimuoto liiketalous- ja luonnonsuojelutehtävien välissä, ja sitä ohjaa liiketalouden puoli.

– Tämä voi johtaa esimerkiksi yleisten vesialueiden liukumisen yhä suuremman taloudellisen hyödyntämisen piiriin, pelkää Aalto.

Virkistyskäyttö vaarassa?

Helsingin Sanomien mukaan eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokuntaan tuodussa muutosesityksessä oli myös kirjaus, jonka mukaan luonnonsuojelualueilla ei olisi “lähtökohtaisesti” tuottovaatimusta. Itse lakiesityksessä tämä mahdollisuus rajattiin pois yksiselitteisesti.

– Retkeilyalueiden ja luontoarvoiltaan tärkeiden alueiden paikka ei ole liiketalouden taseessa. Lain valmistelussa taloudelliseksi toiminnaksi on muutoinkin nähty vain perinteinen metsätalous, vaikka retkeilyalueilla matkailun ja virkistyksen tarpeet ja hyödyt ovat metsätalouden harjoittamista suuremmat. Huomiota pitäisikin kiinnittää myös matkailun ja retkeilyn edellytysten parantamiseen, Aalto huomauttaa.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta käsitteli muutettua lakimietintöä torstaina. Aiemmin talousvaliokunta, perustuslakivaliokunta ja ympäristövaliokunta olivat jo käsitelleet lakia ja tehneet siihen muutosesityksiä. Nämä valiokunnat eivät ehtineet käsitellä uusimpia muutosesityksiä, sillä ne tehtiin vasta viime metreillä ennen maa- ja metsätalousvaliokunnan kokousta.

Eduskunnan on määrä päättää uudesta metsähallituslaista ensi viikolla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .