Metsänvuokrauksella jaettava potti isommaksi

Metsän vuokraamisesta kaavaillaan uutta tapaa hoitaa suomalaista metsäomaisuutta. Luonnonvarakeskus Luken ja Itä-Suomen yliopiston parhaillaan meneillään olevassa hankkeessa selvitetään suomalaisten metsänomistajien kiinnostusta antaa metsät vuokralle sekä sitä, millaisin reunaehdoin vuokraus voisi onnistua.

Kysely on lähetetty 2600:lle Pohjois-Karjalassa ja Päijät-Hämeessa metsää omistavalle ja vastausaikaa on jäljellä pari viikkoa.

Metsänvuokrauksen ideana on metsänhoidon, hakkuiden ja muiden käytännön järjestelyjen ulkoistaminen etukäteen sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Metsänomistaja siis periaatteessa siirtää metsän hallinnan vuokralaiselle ja saa siitä vastaavasti vuokratuloa.

– Ajatuksena on, että metsät olisivat tätä kautta tehokkaammassa ja ammattimaisessa hoidossa, jolloin metsästä tuleva kokonaispotti voisi ainakin osalla tiloja kasvaa, Luken erikoistutkija Mikko Kurttila sanoo.

Innoitus metsänvuokrauksen kiinnostuksen ja reunaehtojen selvittämiseen lähti Kurttilan mukaan kolmesta syystä.

– Tarvitaan nopeavaikutteinen keino tehostaa yksityismetsien käyttöä. Lisäksi hankkeen valmistelun yhteydessä ilmeni, että eräät joensuulaiset kasvavat metsäpalveluyritykset olivat myös miettineet vuokrausmallia. Kolmantena syynä on metsänomistuksessa parhaillaan tapahtuva muutos, jossa sijoitusrahastot ostavat isoja metsäalueita itselleen. Vuokrauksessa pääomaa ei tarvitse sitoa maapohjaan.

Kurttila arvioi, että metsän vuokralle antaminen voisi kiinnostaa ja hyödyttää erityisesti heitä, jotka arvostavat metsäomistuksen helppoutta.

– Tässä tulee mieleen esimerkiksi iäkkäät metsänomistajat sekä etämetsänomistajat, jotka asuvat kaukana omasta metsästään ja aika tai mielenkiinto ei riitä metsänhoitoon.

Vuokralaiseksi erikoistutkija kaavailee firmoja, joiden toimenkuvaan jo kuuluu metsien omistaminen tai hakkaaminen. Vuokraajana voi olla myös metsänomistajia lähellä oleva taho, esimerkiksi metsänhoitoyhdistykset.

– Lisäksi vuokralaisena voisi olla pienempi metsäpalveluyritys, joka voisi tehdä tämmöistä pienemmässä mittakaavassa.

Metsänvuokrauksen suurin haaste on sopiminen: mitä metsässä saa ja mitä pitää tehdä ja mikä on käypä vuokrahinta. Luken ja Itä-Suomen yliopiston hankkeessa selvitetäänkin vuokratason määrittämisen perusteita sekä seikkoja, joita metsän vuokrasopimuksessa tulee olla. Myös metsänhoidon laadun turvaamista ja mahdollisia lainsäädännöllisiä ongelmia selvitetään parhaillaan.

– Joka tapauksessa mallin on oltava niin yksinkertainen ja selkeä, ettei riitelylle tai omistajien rahastamiselle jäisi paikkaa, Kurttila sanoo.

Jotain osviittaa metsänvuokrasopimuksille voisi saada Saksasta, jossa systeemi on harvakseltaan käytössä. Siellä metsänvuokraus perustuu Kurttilan mukaan luottamukseen ja pitkäaikaiseen yhteistyösuhteeseen.

– Saksassa puun myynti on vuosittaista ja säännöllistä ja omistaja sekä vuokralainen jakavat puunmyyntitulot keskenään sopimallaan tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Väitös: Tietokonepelaaminen muovaa identiteettiä, jopa tiedostamattomasti – "Epäonnistuminen, uudelleen yrittäminen ja toiminnan improvisointi korostuvat"

Musiikki tekee hyvää ja tarjoaa työmahdollisuuksia kehitysvammaisille

Äänekoskella kiinni otettu mies vangittiin tapon yrityksestä

Saarijärven kaupungin verkkosivuille pelmahti aikuisviihdemainoksia

Vartiointiliikkeen omistaja varasti vartioimistaan kaupoista liki 30  000 euron edestä rahaa ja tavaraa, lavasti murron omaan kotiinsa ja vei mökeiltä mönkijöitä

Sotaveteraani tunsi kiitollisuutta omaa sukupolveaan kohtaan, kun sai nähdä miten hyvä itsenäisyyden säilyttäneestä Suomesta tuli

Posti ei ole saanut uusia yhteydenottoja tietosuojaongelmien vuoksi

Jyväskyläläisnainen järkyttyi häikäilemättömästä varkaudesta keskellä kirkasta päivää – "Onneksi siinä oli ulkopuolisia, jotka soittivat hätänumeroon"

Unkarista tuotiin Helsinkiin lähes puoli miljoonaa Rivotril-pilleriä auton rakenteisiin piilotettuna, neljä tuomittiin vuosiksi vankilaan

KORJAUS: Pitkän linjan ammattirikollinen tuoreen kirjan mukaan: Ehdotin syyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suoraan lähetykseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.