Metsät hidastavat ilmastonmuutosta arvioitua vähemmän

Metsät eivät ehkä hillitsekään ilmaston lämpenemistä niin paljon kuin on uskottu, tuore suomalaistutkimus paljastaa.

Metsiä on tähän saakka pidetty hiilinieluina eli niiden on arvioitu vähentävän ilmakehän hiilidioksidipäästöjä. Vaikutuksen on myös uskottu kasvavan ilmaston lämpenemisen takia, sillä lämpeneminen pidentää kasvukautta. Kasvukauden aikana metsät taas nielevät hiilidioksidia yhteyttäessään.

Tutkimuksen mukaan venyvä syksy saattaa kuitenkin syödä pidentyneen kasvukauden hyödyt. Helsingin yliopiston fysikaalisten tieteiden laitoksella työskentelevän Timo Vesalan ja Ilmatieteen laitoksella toimivan Tuomas Laurilan tutkimuksestaan laatima artikkeli ilmestyy huomenna arvostetussa Nature-lehdessä.

Professori Vesalan mukaan hiilidioksidia vapautuu pohjoisista metsistä suurimman osan vuodesta. Kesän ja etenkin kevään päästöt kuitenkin jäävät selvästi metsien tuolloin käyttämää hiilidioksidimäärää pienemmiksi. Tilanne muuttuu syksyllä, sillä tuolloin yhteyttäminen ja siten myös hiilidioksidin sitominen hyytyy valon puutteeseen.

Jos lämpötila kuitenkin pysyy korkeana, metsän maaperän karike hajoaa edelleen ja vapauttaa melko paljon hiilidioksidia. Näin kevään ja kesän hiilinieluna toimineesta metsästä tuleekin syksyllä hiilidioksidin päästäjä.

Vesalan mukaanmetsien ilmaston lämpenemistä hillitsevää vaikutusta on yliarvioitu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.