Metsätutkijat: Hakkuiden lisääminen pienentää Suomen metsien hiilinielua

Suuri joukko suomalaisia metsätutkijoita varoittaa, että hakkuiden ja puunkorjuun lisääminen pienentää Suomen metsien hiilinielua ja vähentää metsien hiilivaraston kasvua. Tutkijoiden kanta ilmenee tänään julkaistusta Ilmastopaneelin raportista.

Metsien käytön vaikutukset ovat kuitenkin ristiriitaisia ilmaston kannalta. Muun muassa ilmastolle edullisen puurakentamisen lisääntyminen edellyttää hakkuita. Puun energiakäyttö puolestaan korvaa fossiilisia polttoaineita.

Metsien eri käyttömuodot, kuten puun tuotanto, hiilen sitominen ilmakehästä, metsien suojelu ja virkistyskäyttö, kilpailevat raportin mukaan keskenään.

– Tällä hetkellä keskustellaan hyvin voimakkaasti siitä, miten näitä pitäisi painottaa, kertoo ilmastopaneelin ja raportin valmisteluryhmän jäsen, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Antti Asikainen.

Hänen mukaansa entistä enemmän ajatellaan, että metsien monimuotoisuuden säilyttäminen, puun tuotanto ja virkistyskäyttö voidaan eriyttää eri pinta-aloille. Yksimielisyyttä ei kuitenkaan ole, ja eriävät näkemykset ovat voimakkaita.

Esille selluteollisuuden laajentuessa

Hakkuiden lisääminen on noussut esille suomalaisen selluteollisuuden laajentuessa. Äänekosken biotuotetehdas sekä muutamat muut sellutehdasinvestoinnit lisäävät puun käyttöä Suomessa.

– Sellunkeiton kritisointi liittyy ilmastokeskustelussa siihen, että sellusta valmistettujen tuotteiden hiili pysyy vain lyhyen aikaa pois ilmakehästä ennen kuin ne poltetaan energiaksi, Asikainen sanoo.

Sellukattiloihin menevät harvennuksista saatava kuitupuu ja sahatavaraksi kelpaamattomat osat tukista. Asikaisen mukaan harvennukset ovat välttämättömiä.

– Jos vähennämme harvennuksia, seurauksena on se, ettei meillä ole tulevina vuosikymmeninä saatavissa järeätä puuta puurakentamiseen.

Ongelmana on kuitenkin, ettei harvennetun metsän tilavuus saavuta kiertoajan aikana harventamattoman metsän tilavuutta, vaikka metsään jätetyt puut kasvavat paremmin ja järeytyvät tukeiksi. Puuston hiilivarasto jää näin harvennetussa metsikössä harventamatonta pienemmäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Koneyrittäjien hallituksessa jatkaa kaksi nimeä Keski-Suomesta

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen torjuu ajatuksen kotihoidontuen poistosta yli 3-vuotiailta sisaruksilta

Kun Maryam Mousapour muutti lastensa kanssa Iranista Jyväskylään, Pupuhuhdassa odotti liki tyhjä asunto – Nyt elämä Suomessa on hyvä

Rattijuoppo peruutti autonsa ojaan Äänekoskella – kovat promillet toivat ehdottoman vankeustuomion, vaikka kyse oli ensikertalaisesta

Jyväskylän torin muutto Asema-aukiolle on viivästynyt: Kysyimme myyjiltä ja asiakkailta sunnuntaina, miten torilla menee nyt – Näin he vastasivat

Postin työriitaa ratkoo seuraavaksi valtakunnansovittelija

Lakivaliokunnan puheenjohtaja lähestymiskielloista: hakemus maksuttomaksi, kieltoon määrätty sähköiseen valvontaan, rikkojille kovemmat rangaistukset

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista – näin poliisi perustelee toimintaansa

Silja Europan matkustajille ei tiedotettu kuolemantapauksista – "Sain tiedon uutisista"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.