Mielipidekirjoitus: Voiko professorin tittelin turvin huoletta demonisoida homoja?

Vastaus otsikon kysymykseen on kyllä, mikäli katsomme pintaa syvemmälle Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitokselle.

Perjantaina (27.7.) oikeistoradikaalin Oikea Media-lehden Vieraskynässä julkaistiin professori Tapio Puolimatkan kirjoitus ”Kampanja pedofilian laillistamiseksi”, missä tasa-arvoisen avioliittolain katsotaan mahdollisesti johtavan pedofilian laillistamiseen. Itse kirjoitus sisältää niin kyseenalaista materiaalia, etten edes lähde referoimaan sitä tähän kirjoitukseen.

Viime vuosina Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professorina toimiva Puolimatka on tullut tutuksi enemmänkin tasa-arvoisen avioliittolain vastustajana kuin vakavasti otettavana tutkijana.

Puolimatka on kirjoitellut aktiivisesti professuurinsa tuoman auktoriteetin turvin mm. siitä, kuinka uusi avioliittolaki rikkoo lapsen oikeuksia ja kuinka antiikin korkeakulttuurit, kuten Rooma, kaatuivat sukupuolineutraaliin ajatteluun.

Kuten arvata saattaa, ovat mm. historiantutkijat hyvin eri mieltä Rooman kaatumisen syistä, eikä tutkimus myöskään vahvista Puolimatkan väitettä biologisen perheen ylivertaisuudesta.

Keväällä 2014 Puolimatka kirjoitti tasa-arvoista avioliittoa vastustavan asiantuntijalausunnon eduskunnan lakivaliokunnalle, jonka seurauksena hänen tieteellisestä etiikastaan ja lähteiden käytöstään käynnistettiin sisäinen selvitys Jyväskylän yliopistolla.

Selvityksen mukaan Puolimatka ei kuitenkaan loukannut hyvää tieteellistä käytäntöä. Yliopiston silloinen rehtori Matti Manninen kuitenkin totesi, ettei asiantuntijalausunnolle ja tieteelliselle julkaisulle voida asettaa samanlaisia vaatimuksia, koska asiantuntijalausunnon antamisessa on yleensä lyhyehkö määräaika.

Puolimatka onnistui siis jälleen saamaan synninpäästön, jotta voi huoletta jatkaa homojen demonisointia.

Tiedättekö, miltä tuntuu istua seksuaalivähemmistöön kuuluvana, perheestä, avioliitosta ja tutkijan urasta haaveilevana nuorena Jyväskylän yliopistossa Puolimatkan luennoilla?

Voin kertoa, että ei todellakaan hyvältä. Pidättelin jo ensimmäisenä opiskeluvuotenani kyyneleitä eräällä kasvatustieteiden perusopintojen kurssilla.

Joka kerta, kun näen professori Puolimatkan parjaavan homoja mielipidekirjoituksissaan mainiten tittelikseen Jyväskylän yliopiston professuurin, tunnen häpeää omasta tiedekunnastani ja yliopistosta. En koe omaa tiedekuntaani enää turvalliseksi tilaksi tai yhteisöksi itselleni.

Kysymys kuuluukin, kuinka kauan professori Puolimatka saa käyttää professuurin tuomaa auktoriteettia ja Jyväskylän yliopistoa selkänojanaan homofobisille ja homoja demonisoiville lausunnoilleen?

Odotan todella toimenpiteitä Jyväskylän yliopiston hallitukselta. Nyt professori Puolimatka on mennyt liian pitkälle.

Irina Tuokko

erityispedagogiikan opiskelija (JYU)

kaupunginvaltuutettu (vihr.), sivistyslautakunnan pj.

Jyväskylä

Jyväskylän yliopisto käy läpi homofobisesta kirjoituksesta syytetyn professorin opetusmateriaaleja

Jyväskylän yliopisto sanoutui irti professorinsa homofobiseksi syytetystä kirjoituksesta

Professori Tapio Puolimatka vastaa syytöksiin: "En ole homofobinen, tekstini on ymmärretty väärin"

Uusimmat

Kotimaa

Halla-aho toivoo Hakkaraisen ottaneen opikseen saatuaan puolueen sisäisen läksytyksen pahoinpitelystä ja ahdistelusta

Kimi-ketun karkumatka sai onnellisen päätöksen ja nyt sitä odottaa uusi koti – "Se saa elää onnellisen elämän"

PAMin puheenjohtaja vierailee Jyväskylässä – puhuu yritysten ja yhteiskunnan koulutusvastuun puolesta

Vettä tulvii asuintalojen kellareihin Helsingin Kalliossa – laaja vesivahinko haittaa myös liikennettä

Pesiä on jo tuhottu laittomasti, mutta merimetson asettuminen sisämaan suurille järville on vain ajan kysymys

Illalla kannattaa tähyillä taivaalle – lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tarjoutuu oiva mahdollisuus revontulibongaukselle myös Keski-Suomessa

Eurojackpotissa ei napsahtanut perjantaina yhtään täysosumaa – ensi viikolla jaossa 19 miljoonan euron potti

Lakko-oikeus jakaa jyrkästi oikeiston ja vasemmiston – "Poliittiset lakot ovat paljon parempi keino osoittaa mieltä kuin vaikkapa mellakointi"

Jussi Halla-Ahon pyörä rikottiin keskellä päivää – Halla-Aho pyytää silminnäkijähavaintoja Twitterissä

Keskisuomalainen: TUL hakee valtiolta avustuksia haamuseuroilla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.