Mielipidekirjoitus: Voiko professorin tittelin turvin huoletta demonisoida homoja?

Vastaus otsikon kysymykseen on kyllä, mikäli katsomme pintaa syvemmälle Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitokselle.

Perjantaina (27.7.) oikeistoradikaalin Oikea Media-lehden Vieraskynässä julkaistiin professori Tapio Puolimatkan kirjoitus ”Kampanja pedofilian laillistamiseksi”, missä tasa-arvoisen avioliittolain katsotaan mahdollisesti johtavan pedofilian laillistamiseen. Itse kirjoitus sisältää niin kyseenalaista materiaalia, etten edes lähde referoimaan sitä tähän kirjoitukseen.

Viime vuosina Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professorina toimiva Puolimatka on tullut tutuksi enemmänkin tasa-arvoisen avioliittolain vastustajana kuin vakavasti otettavana tutkijana.

Puolimatka on kirjoitellut aktiivisesti professuurinsa tuoman auktoriteetin turvin mm. siitä, kuinka uusi avioliittolaki rikkoo lapsen oikeuksia ja kuinka antiikin korkeakulttuurit, kuten Rooma, kaatuivat sukupuolineutraaliin ajatteluun.

Kuten arvata saattaa, ovat mm. historiantutkijat hyvin eri mieltä Rooman kaatumisen syistä, eikä tutkimus myöskään vahvista Puolimatkan väitettä biologisen perheen ylivertaisuudesta.

Keväällä 2014 Puolimatka kirjoitti tasa-arvoista avioliittoa vastustavan asiantuntijalausunnon eduskunnan lakivaliokunnalle, jonka seurauksena hänen tieteellisestä etiikastaan ja lähteiden käytöstään käynnistettiin sisäinen selvitys Jyväskylän yliopistolla.

Selvityksen mukaan Puolimatka ei kuitenkaan loukannut hyvää tieteellistä käytäntöä. Yliopiston silloinen rehtori Matti Manninen kuitenkin totesi, ettei asiantuntijalausunnolle ja tieteelliselle julkaisulle voida asettaa samanlaisia vaatimuksia, koska asiantuntijalausunnon antamisessa on yleensä lyhyehkö määräaika.

Puolimatka onnistui siis jälleen saamaan synninpäästön, jotta voi huoletta jatkaa homojen demonisointia.

Tiedättekö, miltä tuntuu istua seksuaalivähemmistöön kuuluvana, perheestä, avioliitosta ja tutkijan urasta haaveilevana nuorena Jyväskylän yliopistossa Puolimatkan luennoilla?

Voin kertoa, että ei todellakaan hyvältä. Pidättelin jo ensimmäisenä opiskeluvuotenani kyyneleitä eräällä kasvatustieteiden perusopintojen kurssilla.

Joka kerta, kun näen professori Puolimatkan parjaavan homoja mielipidekirjoituksissaan mainiten tittelikseen Jyväskylän yliopiston professuurin, tunnen häpeää omasta tiedekunnastani ja yliopistosta. En koe omaa tiedekuntaani enää turvalliseksi tilaksi tai yhteisöksi itselleni.

Kysymys kuuluukin, kuinka kauan professori Puolimatka saa käyttää professuurin tuomaa auktoriteettia ja Jyväskylän yliopistoa selkänojanaan homofobisille ja homoja demonisoiville lausunnoilleen?

Odotan todella toimenpiteitä Jyväskylän yliopiston hallitukselta. Nyt professori Puolimatka on mennyt liian pitkälle.

Irina Tuokko

erityispedagogiikan opiskelija (JYU)

kaupunginvaltuutettu (vihr.), sivistyslautakunnan pj.

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jyväskylän yliopisto käy läpi homofobisesta kirjoituksesta syytetyn professorin opetusmateriaaleja

Jyväskylän yliopisto sanoutui irti professorinsa homofobiseksi syytetystä kirjoituksesta

Professori Tapio Puolimatka vastaa syytöksiin: "En ole homofobinen, tekstini on ymmärretty väärin"

Uusimmat

Kotimaa

Tampereella päiväkodin kattorakenteissa palaa – naapuriasuntoja evakuoidaan

Sähkökoppi paloi roihuten Lintukankaalla Jyväskylässä – palomiehet katsoivat vierestä

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

Kuvamysteeri vuodelta 1959 ratkesi: Tässä ovat "Make", "Lanza", "Leksa" ja "Siku" – katso myös nykynuorten vastaava poseeraus

Keski-Suomeen 12 karhunkaatolupaa – maakunnan karhukannaksi arvioidaan 120–145 mesikämmentä

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.