Mielitkö paimeneksi kansallispuistoon? Hakemusmäärä kasvoi selvästi

Pyhä-Häkin kansallispuistoon Saarijärvelle haluaa 371 ja Isojärven kansallispuistoon Kuhmoisiin 334 hakijaa.

Entistä useampi haluaisi lammas- tai lehmipaimeneksi kansallispuistoon tai luonnonsuojelualueelle. Metsähallitus kertoo, että paimenet arvotaan tänä vuonna 4 767 hakemuksen joukosta. Hakemusten määrä kasvoi viime vuodesta yli 1 100:lla. Jaossa on 142 paimenviikkoa 12 paikassa. Lammaspaimenia haettiin 11 kohteeseen ja lehmipaimenia Evon retkeilyalueelle Hämeenlinnaan.

Lampaat ja lehmät hoitavat suojelualueiden perinnemaisemia. Paimenviikoissa on kysymys siitä, että paimen vuokraa tilan viikoksi itselleen touko–syyskuussa. Vastuu eläimistä säilyy Metsähallituksen Luontopalveluilla. Paimenet ohjeistetaan eläinten hyvinvoinnin seuraamiseen, ja he voivat pyytää apua yhteyshenkilöltä. Viikoista saadut tulot käytetään kyseisen kohteen ja sitä ympäröivän luonnonsuojelualueen hoitoon. Paimenet voivat halutessaan osallistua myös suojelualueiden hoitotöihin vapaaehtoisena.

– Ihmiset haluavat hetken pakoa hektisestä elämästä ja paluuta perusasioiden äärelle. Rauhallinen elämysloma kiehtoo, pohtii hakijoiden motiiveja Metsähallituksen suunnittelija Tiina Linsén tiedotteessa.

Eniten kiinnostusta herätti Huhtiniemen talo Koloveden kansallispuistossa. Hakijoita oli 638. Koloveden kansallispuisto sijaitsee Enonkosken, Heinäveden ja Savonlinnan alueilla. Muihin lammaskohteisiin hakemuksia tuli seuraavasti:

Neitvuoren Hiidenmaan tila Mikkelissä 542

Kolin kansallispuisto Lieksassa, Joensuussa ja Kontiolahdella, Lakkalan tila 489

Kolin kansallispuisto Lieksassa, Joensuussa ja Kontiolahdella, Seppälän tila 485

Välimaan saamelaistila Utsjoella 434

Pyhä-Häkin kansallispuisto Saarijärvellä 371

Lemmenjoen kansallispuisto Inarissa ja Kittilässä 340

Isojärven kansallispuisto Kuhmoisissa 334

Elimyssalon Levävaaran tila Kuhmossa 312

Närängän erämaatila Kuusamossa 307 ja

Syötteen kansallispuisto Pudasjärvellä, Taivalkoskella ja Posiolla 255.

Lehmipaimennus Evolla Hämeenlinnassa kiinnosti 261 hakijaa. Hakijoille ilmoitetaan arvonnan tuloksista helmikuun loppuun mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Pienen elämän mantraa" – Lammaspaimeneksi halusi ennätysmäärä ihmisiä