Mies ajoi mönkijällä moottoripyöräpoliisia päin – tuomittiin vuosiksi vankilaan

Tuomio muun muassa murhan yrityksestä toi yli yhdeksän vuotta vankeutta.

Moottoripyöräpoliisiin mönkijällä törmännyt mies tuomittiin keskiviikkona vuosiksi vankilaan Kemi-Tornion käräjäoikeudessa. Oikeuden mukaan 35-vuotias mies törmäsi poliisiin tahallaan. Poliisi sai törmäyksessä hengenvaarallisia vammoja.

Oikeuden mukaan Jarmo Markus Aslak Barsk ohjasi kuljettamansa mönkijän kiinni poliisin moottoripyörään ja sulki sen ajoreitin. Tämän seurauksena moottoripyörä törmäsi sillankaiteeseen ja poliisi paiskautui maahan.

Poliisin tehtävänä oli ollut antaa pysähtymismerkki ja pysäyttää Barsk, joka ei ollut noudattanut poliisin aiempaa pysähtymismerkkiä. Tapahtumapaikalla oli 60 kilometrin tuntinopeusrajoitus, ja mönkijällä oli törmäyshetkellä vauhtia noin 85 kilometriä tunnissa, tuomiossa todetaan.

– Barskin motiivina on ollut ajaa poliiseja karkuun ja uhkaavalla ajotavallaan viestiä, ettei häntä kannata yrittää pysäyttää, oikeus totesi.

Oikeuden mukaan Barsk ei törmäyksen jälkeen pysähtynyt vaan poistui heti paikalta.

Tuomittu kiisti syytteet murhan yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Tuomitun mukaan kyse oli puhtaasta vahingosta, sillä poliisimoottoripyörä oli jäänyt mönkijän takavasemmalle siten, että hän ei ollut huomannut sitä.

Törmäys tapahtui viime syksynä Ylitorniolla Raanujärventiellä.

Todettiin erittäin vaaralliseksi - koko rangaistus vankilassa

Rikoksentekohetkellä mies oli koeajalla ehdonalaisessa. Hänet oli tuomittu aiemmin taposta. Oikeus langetti miehelle yhteensä yhdeksän ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen. Murhan yrityksen ja virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen lisäksi mies tuomittiin muun muassa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Tuomittu määrättiin suorittamaan koko rangaistus vankilassa. Barsk todettiin muun muassa rikoshistoriansa perusteella erittäin vaaralliseksi toisten ihmisten hengelle, terveydelle ja vapaudelle.

Tuomittu määrättiin maksamaan uhrille korvauksia yhteensä 24 500 euroa.

Moottoripyöräpoliisi joutuu takaa-ajoihin viikottain: "Harvemmin se on ihan tällaista"

Poliisia hengenvaarallisesti kiilannut mönkijämies mielentilatutkimukseen

Mönkijäkuljettajan epäillään kiilanneen moottoripyöräpoliisin kaiteeseen tahallaan