Mies johti ammuntaa Ilmavoimien harjoitusleirillä amfetamiinien vaikutuksen alaisena – tuomittiin sakkoihin

Helsingin hovioikeus tuomitsi torstaina sakkoihin miehen, joka oli johtanut ammuntaa Ilmavoimien harjoitusleirillä huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

Kyse oli tapahtumista Ilmavoimien aliupseerikoulun ampumaleirillä loka-marraskuun vaihteessa 2017. Harjoitusta johtanut everstiluutnantti oli kiinnittänyt huomiota miehen käytökseen ennen ammuntaa sekä sen jälkeisessä palautetilaisuudessa. Everstiluutnantin mukaan mies oli vaikuttanut hermostuneelta eikä hänen toimintansa ollut niin määrätietoista ja huolellista kuin yleensä.

Miehen ei annettu johtaa toista ammuntaa eikä ajaa itse pois harjoituspaikalta. Kaksi päivää harjoituksen jälkeen hänelle tehtiin huumeseula, jossa hänen virtsanäytteestään löydettiin amfetamiinia ja metamfetamiinia sekä bentsodiatsepiineihin kuuluvia lääkeaineita oksatsepaamia ja tematsepaamia.

Myöhemmät huumeseulat olivat puhtaita

Mies kiisti koskaan käyttäneensä huumausaineita ja selitti käytöstään flunssalla ja väsymyksellä. Hänen mukaansa laboratoriossa oli tapahtunut virhe tai flunssalääkkeet olivat aiheuttaneet positiivisen testituloksen. Miehelle tehtiin huumetestit myös joulukuussa 2017 sekä touko-, kesä- ja heinäkuussa 2018, ja ne olivat negatiivisia.

Hovioikeus piti laboratoriolausuntoa miehen virtsasta löytyneistä huumausaineista ja lääkkeistä luotettavana. Oikeus katsoi, että myös everstiluutnantin sekä kenttäsairaanhoitajan havainnot miehestä sopivat yhteen lausunnon kanssa. Vaikka miehen myöhemmin antamat näytteet olivat olleet negatiivisia, se ei hovioikeuden mukaan horjuttanut harjoituksen jälkeisen testituloksen luotettavuutta.

Hovioikeus tuomitsi 45-vuotiaan miehen käräjäoikeuden tavoin huumausaineen käyttörikoksesta ja palvelusrikoksesta. Hänet tuomittiin 60 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 660 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valvirassa pohditaan, pitäisikö esteettisille hoidoille laatia ohjeistus – nyt laki ei ota kantaa siihen, kuka saa ruiskuttaa täyteaineita ja tehdä vampyyrihoitoja

Jatkuvan koulutuksen eväät luodaan jo kotona

Raskas liikenne joutuu poliisin tehosyyniin tällä viikolla

Poliisi valvoo raskasta liikennettä tehostetusti koko maassa alkavalla viikolla – ajo- ja lepoaikojen noudattaminen valvonnan painopisteinä

Buddhalaisen luostarin avajaiset keräsivät väkeä Kuopion Syväinniemeen – päämunkille lahjaksi ruisleipää

John Smith -festivaali ei juuri poliisia työllistänyt – "Päästiin aika vähällä"

Viikon vanha luvaton nuotio sytytti maastopalon saaressa Jyväskylässä – "Nuotiopohja pitäisi aina olla kiviainesta, ettei kuumuus siirry maahan"

Saksiniekkoja saadaan tänä vuonna kohtalaisesti tai hyvin – Rapubiologi: "Suomalaiset syövät enemmän rapuja kuin kykenemme ravustamaan"

Eläinsuojelulain uudistusta edeltää vielä kiista sikaloista – ministeri haluaa vuosikausia valmistellun lain valmiiksi ensi vuonna

Suomessa EU-maiden viidenneksi kallein bensa tällä viikolla – näissä maissa automatkaajan kannattaa tankata

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.