Mies keräsi Facebookista tietoja ja kuvia sadoista henkilöistä: Vaaditaan tuhansien eurojen korvauksia

Keski-suomen käräjäoikeus käsitteli eilen tapausta, jossa jyväskyläinen mies oli kerännyt salaa rekisteriä, johon hän liitti ihmisten kuvia ja erinäisiä muita tietoja. Tiedot olivat muistitikulla, joka löydettiin poliisin kotietsinnän yhteydessä.

Mies oli mukana vuonna 2013 sattuneessa Jyväskylän kirjastopuukotuksessa, josta hänet tuomittiin sakkorangaistukseen. Hän oli saapunut kirjastolle puukotuksesta myöhemmin tuomitun toisen miehen kanssa. Molemmat miehet ovat aktiivisesti mukana äärioikeistollisessa Suomen vastarintaliike -järjestössä.

Henkilörekisteriin mies oli kerännyt tietoja erityisesti Facebookin kautta. Tiedosto oli jaoteltu useisiin alakansioihin, jotka mies oli merkinnyt esimerkiksi nimikkeillä juutalaiset, vasemmisto ja rotupetturit. Listalla oli yli 350 kuvatiedostoa, joista noin 279 pystyttiin tunnistamaan.

Eilisessä istunnossa mies selvensi kysyttäessä rotupetturin määritelmäänsä.

– Vaikka joku valkoihoinen ihminen, joka on mennyt toisen rodun edustajan kanssa naimisiin ja joilla mahdollisesti on yhteisiä lapsia. Mielestäni se on omanlaisensa poliittinen ilmaus, jos lähtee toisen rodun edustajan mukaan, mies totesi.

Syytetty kertoi oikeudessa keränneensä tietoja tausta-aineistoksi muun muassa blogikirjoituksia varten. Hän kertoi myös unohtaneensa listan olemassaolon, eikä katsonut syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Syyttäjä vaatii miehelle sakkorangaistusta. Kymmenet asianomistajat vaativat mieheltä yhteensä jopa 50 000 euron vahingonkorvauksia. Jutun tuomio annetaan maaliskuussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .