Mies mittaa hauista, kun nainen laihduttaa

Näin rantakauden alkumetreillä nuoret naiset aloittavat vuoden kolmannen dieetin ja voivottelevat bikinikuntoaan peilin edessä.

Mutta on miehilläkin ongelmansa, paljastaa Helsingin yliopistossa perjantaina tarkastettava väitöskirja. Sen mukaan tyytymättömyys omiin lihaksiin on nuorten miesten yleinen ja vakava ilmiö.

Lääketieteen lisensiaatti Anu Raevuoren tutkimista miehistä 30 prosenttia oli huomattavan tyytymättömiä omiin lihaksiinsa. 12 prosenttia oli käyttänyt säännöllisesti lihasmassaa kasvattavia ravintolisiä ja anabolisia hormonivalmisteita.

- Pojilla tyytymättömyys omaan vartaloon ilmenee vain harvoin tytöille tyypillisenä syömishäiriönä. Siksi ulkopuolisen on vaikeampi havaita sitä, Raevuori sanoo.

Tyytymättömyys hauiksen ympärysmittaan kertoo joskus myös masennusoireista, alkoholin ongelmakäytöstä ja häiriintyneestä syömisestä. Raevuoren mukaan tyytymättömyys lihaksiin on miesten vastine naisten syömishäiriöille ja toistuvalle laihduttelulle.

Raevuoren tutkimusaineistoa olivat vuosina 1983-1987 ja vuosina 1974-1979 syntyneet kaksoset. Heistä miehiä oli yhteensä 4 000 ja naisia saman verran.

Tytöt imevät itsetunnon ympäriltään

Väitöksen mukaan muutoksia 14-17-vuotiaiden poikien itsetunnossa selittävät pääasiassa geneettiset tekijät. Geeneillä on jollain tapaa näppinsä pelissä noin 60 prosentissa poikien itsetunnon muutoksista.

- Poika voi olla vaikka synnynnäisesti lahjakas urheilussa, millä on positiivinen vaikutus itsetuntoon, Raevuori avaa.

Samanikäisten tyttöjen itsetunto vaihtelee herkemmin ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Vain 21 prosenttia tyttöjen itsetunnosta syntyy yhteisvaikutuksessa geenien kanssa - loppu otetaan sellaisenaan ympäröivän maailman viesteistä.

- Ympäristö pystyy lähes yksin muokkaamaan tytön itsetuntoa, hyvässä ja pahassa. Tutkimuksen viesti kasvattajille on ehkä se, että tyttöjen itsetunto on erityisen herkkä imemään palautetta.

Aineistona hyödynnetyt kaksoset ovat mukana Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitoksen kaksostutkimuksessa. Raevuoren tutkimus suoritettiin kyselytutkimuksena, jonka lisäksi osalle vuosina 1974-1979 syntyneistä tehtiin diagnostinen haastattelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Talvikausi lähenee Laajavuoressa – ensilumenlatu voi avautua jo ensi viikolla, laskettelukausi pitenee kuukaudella

Harjavallan rikosepäily koveni: Teinityttöä epäillään murhan yrityksestä

Presidentti Niinistö tapasi Japanin pääministerin – keisari Naruhiton kruunajaiset huomenna

Miestä puukotettiin asunnossa Pupuhuhdassa – 21-vuotiasta naista epäillään tapon yrityksestä

Johan Bäckman esitteli pronssisoturia MV-oikeudenkäynnin aluksi – syyttäjän mukaan hän ja MV-julkaisun perustaja tekivät toimittaja-kirjailijan elämästä piinaa

Nainen harmistui, kun sakko napsahti tuulilasiin kuuden minuutin kauppareissulla – yhä useamman kaupan parkkiaikaa rajoitetaan kiekoilla Jyväskylässä

Näin liikkumissuositukset muuttuivat: Jo kahvikupin hakemisesta löntystellen saa liikkumispisteitä

Yön uutiskooste: Joka neljäs nuori on kokeillut sähkötupakkaa, EU valmis siirtämään brexitin takarajaa helmikuulle

Yläkouluun menevistä tytöistä 70 prosenttia saanut papilloomarokotteen – paikalliset erot suuria

Uutisanalyysi: Aktiivimallin leikkuri poistuu, mutta moni muu vaalilupaus jäi – Opintorahan satanen kuihtui, poliisien ja pakolaisten määrät kaukana luvatusta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.