Mies osti geenitutkimuksen: Hänestä löytyi pari prosenttia luolamiestä

Amerikkalainen geenitesti kiinnosti sen verran paljon, että tamperelainen Samuli Niiranen, 36, halusi tilata sen viime marraskuussa.

Testin tilattuaan Niiranen sai postista muoviputken, siihen piti sylkäistä ja lähettää putki paluupostissa Amerikkaan analysoitavaksi. Testi maksoi 100 dollaria ja 50 dollarin postikulut päälle, kaikkiaan 130 euroa.

Aivan maallikkona ei Niiranen testiin ryhtynyt.

–Työni liittyy laboratorioalaan ja olen itse tekniikan asiantuntija, mutta en kuitenkaan genetiikan asiantuntija, esittäytyy Niiranen.

Hän on töissä yrityksessä, joka tekee tietokoneohjelmia laboratorioille, joissa tehdään myös geenitestejä.

Ennen kuin Samuli Niiranen tilasi testin, hän halusi varmistua joistakin vakavista asioista. Hän kysyi tuntemaltaan sairaalageneetikolta, voisiko nettitestistä tulla tietoa, jota Niiranen ei ehkä halua tietää.

–Sain tietää, että tietoa tulisi esimerkiksi riskistä sairastua varhaisessa vaiheessa puhkeavaan Alzheimerin taudin muotoon. Siinä riskiä nostaa tietääkseni merkittävästi yhteen geeniin liittyvä mutaatio, Niiranen kertoo.

Niiranen valitsi niin sanotun genotyyppitestin. Siinä hänen geeneistään käytiin läpi puoli miljoonaa kohtaa, joissa on todettu olevan erilaisiin sai- rauksiin liittyviä geenivariaatioita. Paketin mukana tuli myös kiinnostavaa tietoa Niirasen geneettisestä alkuperästä.

–Minussa on 2,9 prosenttia luolamiestä eli neandertalinihmisen geenejä, ihan vähän enemmän kuin eurooppalaisella keskimäärin, Niiranen kertoo hymyillen.

Tärkein tieto, jonka Niiranen arvelee geenitestistä saaneensa, liittyy lääkkeisiin. Geenitesti kertoi, että joidenkin lääkeaineiden suhteen voisi sairaalahoidossa tulla yllätyksiä.

–Esimerkiksi minulle pitäisi antaa pienempi annos verenohennuslääkettä kuin keskimäärin potilaille, liian suuri annos voi olla vaarallinen, Niiranen kertoo. 

Ja miten oli Alzheimer-riskin kanssa?

–Kohonnutta riskiä ei ole, Niiranen sanoo ja näyttää, että testipapereissa lukee riskin kohdalla ”tyypillinen”.

–Se tarkoittaa, että riski on sama kuin kenellä tahansa suomalaisella, Niiranen päättelee.

Muistisairauden suhteen ei tullut huojentavaa päätöstä helsinkiläiselle molekyylialan asiantuntijalle, Kimmo Pitkäselle. Hän teki testin hiljattain, ja oli erityisen huolissaan Alzheimerin taudin suhteen. Päästyään internetsivustolla testituloksissa tautia koskevaan osioon Pitkänen klikkaili jännittyneenä sivu sivulta auki testitulosta.

–Kun tulossivu monen klikkauksen jälkeen aukeni, sillä kerrottiin, että sori, tutkimusnäytteestä ei saatu asiaa tutkittua. Se kertoo, että testit eivät ole teknisesti aivan valmiita, Pitkänen sanoo.

Pitkänen on sitä mieltä, että testin jälkeen hän jatkaa elämistä entisellä tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rahalla ostettu geenitieto kiinnostaa