Mies pelastautui jäistä puukon avulla Laukaassa

Mieskaksikon luisteluretki oli päättyä kohtalokkaasti Laukaassa lauantaina.

Jyväskyläläismiehet luistelivat aamupäivällä Järvilinnasta Saviolle, jossa glögit juotuaan lähtivät iltapäivän puolella palaamaan takaisin kohti lähtöpaikkaa. Pakkasta oli noin 13 astetta, aurinko paistoi ja jää oli peilikirkas.

– Oli todella upea sää ja upeaa peilijäätä. Ihan uskomaton elämys, toinen miehistä kertasi sunnuntaina.

Matkan jatkuessa kasvoi petollisesti myös turvallisuudentunne.

– Jollain tavalla vaisto ja suojaus löyheni. Ollaan soutumiehiä ja juuri puhuttiin tutuista virtapaikoista ja että sellainen tulee Pernasaaren edessä.

Samassa miehet havaitsivat jään allaan ohueksi.

– Minulla oli mukanani sauvat, joilla työntämällä pääsin kohdan yli, mutta kaveri putosi avantoon.

Kaulassa roikkunut puukko koitui kuitenkin pelastukseksi, sillä mies onnistui puukkoa naskalina käyttäen vetämään itsensä takaisin jään pinnalle.

– Olin jo kiertämässä kaverin taakse ja mietin, että saanko sauvoilla autettua hänet ylös, mutta pahimmassa tapauksessahan oltaisiin oltu siellä molemmat.

Kaverin päästyä pinnalle oli edessä toinen ongelma: matkaa autollle oli taitettavana seitsemän kilometriä. Miehet tähyilivät lähirannan mökkejä, mutta ne näkyivät olevat tyhjillään.

– Huomasi miten hyvät ovat kunnon urheilualusasut, jotka pitävät lämpimänä. Kastuneet luistinten nauhat olivat jäätyneet kiinni ja vaatteet olivat umpijäässä. Kaveri meni luistimet jalassa saunaan.

Miehiä uppoaminen ei kuitenkaan säikäyttänyt.

– Ei säikäyttänyt, mutta opetti. Opetti ennakoimaan ja varustautumaan. Paras tapa ennakoidahan olisi tietysti, ettei menisi jäälle. Mutta jos menee, niin ei pidä tuudittautua sellaiseen hyvän olon tunteeseen ja luottamukseen.

– Vettä pitää kunnioittaa ja varustautua oikein. Ei ole turhaa puhetta pitää naskalia, heittoköyttä ja vaihtovaatteita mukana, mies sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .