Mies tuomittiin yli vuosikymmenen kateissa olleen tuttunsa taposta – hovissa puidaan nyt, riittikö näyttö

Vuonna 2005 kadonneen ja vuonna 2010 kuolleeksi julistetun ilomantsilaismiehen epäiltyä henkirikosta alettiin puida tiistaina Itä-Suomen hovioikeudessa.

42-vuotias mies tuomittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa viime joulukuussa yhdeksän ja puolen vuoden vankeuteen taposta. Tuomio tuli sen jälkeen, kun kertomustaan vuosien jälkeen muuttanut todistaja sanoi, että näki tuomitun tappaneen ilomantsilaismiehen. Toinen todistaja kertoi, että auttoi tuomittua piilottamaan ruumiin yhdessä tuomitun kanssa.

Kun todistajat kertoivat tapahtumista, heidän omat mahdolliset rikosepäilynsä olivat jo vanhentuneet.

Tuomitun mukaan käräjäoikeus on arvioinut näytön sisällön, luotettavuuden ja merkityksen väärin. Tuomittu ei valituksensa mukaan tappanut ilomantsilaismiestä eikä hänellä edes ollut mitään motiivia moiseen.

Käräjäoikeuden mukaan tapon uhriksi joutunut Jari Pesonen meni samaan autoon tuomitun, toisen miehen ja naisen kanssa Ilomantsissa vietetyn ravintolaillan päätteeksi. Matkalla Joensuuhun autoa ajanut nainen sanoi vilkaisseensa takapenkille ja huomanneensa, että Pesosen pää oli tuomitun sylissä ja miehen kasvot olivat siniset.

Muun muassa tästä oikeus päätteli, että tuomittu kuristi Pesosen liikkuvan auton takapenkillä elokuisena yönä. Apukuskin paikalla ollut mies oli väitetyn tapon hetkellä unessa.

Nainen muutti kertomustaan vuosien jälkeen

Autoa kuljettanut nainen kertoi oikeudessa, että pelkäsi tuomittua ja oli tapahtuneesta järkyttynyt eikä siksi puhunut tapahtumista aiemmin totta. Naisen mukaan hän halusi kertoa asioista vuosien jälkeen, sillä asia oli jäänyt vaivaamaan häntä.

Poliisi tutki katoamista jo tuoreeltaan katoamisena ja henkirikoksena vuosina 2005 ja 2006. Rikosepäilyn tutkinta kuitenkin kuivui kasaan. Tuomitun kuristamaksi käräjäoikeuden mukaan joutuneen Pesosen ruumista ei ole löytynyt.

Käräjillä tuomitun miehen valituskirjelmän mukaan ainoa näyttö taposta on ollut naistodistajan 12,5 vuotta tapahtumien jälkeen antama kertomus. Tuomitun mukaan millään epäillyn tapon jälkeisillä tapahtumilla, kuten ruumiin hävittämisellä, ei voida näyttää hänen syyllistyneen tappoon.

Tuomitun mukaan nainen ei ole voinut tehdä luotettavia havaintoja pimeässä autossa, jonka sisällä ainoa valaistus on ollut sininen autoradion valo. Valituskirjelmän mukaan vaihtoehtoisia tapahtumankulkuja, kuten äkillistä sairauskohtausta, ei ole voitu luotettavasti sulkea pois. Tuomittu on itse vedonnut muun muassa siihen, että hän ei muista tapahtumia.

Syyttäjä taas katsoo, että näytössä on myös kiinnitettävä huomiota tuomitun toimintaan Pesosen kuoleman jälkeen. Syyttäjä katsoo, että esimerkiksi ruumiin kätkeminen ja vainajan vaatteiden piilottaminen viittaavat henkirikoksen tekemiseen riittävän luotettavan naisen kertomuksen lisäksi.

Hovioikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Anna-Maja Henriksson hakee jatkokautta RKP:n puheenjohtajana

Jyväskylän lentoaseman peruskorjaus sulki kiitotien puoleksitoista kuukaudeksi – Henkilöliikenteen jatkumisesta ei ole tietoa

Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"

Mitä ihmettä? Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja"

Valtiovarainministeri Vanhanen HS:lle: Hallitusohjelman kirjaus 30  000 uudesta työllisestä on voimassa

Monet metsästysseurat kaipaavat kipeästi nuoria riveihinsä – toiset taas saattavat evätä jäsenyyden puuttuvien suhteiden vuoksi

Sadealue pyyhkäisee Suomen yli tänään

Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän – enemmistö kyselyyn vastanneista uskoo, ettei hallitus hajoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja

Saksa imuroi Eurojacpotin isoimmat voitot – Suomessa lykästi Prisman, Citymarketin ja Teboilin asiakkaita

Suomessa katoaa ihminen joka päivä – Heistä moni löytyy nopeasti, mutta osa ei koskaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.