Mies vaati viestien poistoa MV-lehdestä – hovioikeus palautti jutun käräjille

Helsingin hovioikeus on kumonnut käräjäoikeuden päätöksen jutussa, jossa mies on vaatinut häntä koskevien viestien poistoa MV-lehden verkkojulkaisusta.

Mies vaati käräjillä, että häntä loukkaavien viestien jakelu verkkojulkaisussa määrätään keskeytettäväksi, viestit todetaan lainvastaisiksi ja määrätään poistettavaksi yleisön saatavilta ja hävitettäväksi.

Käräjäoikeus oli hylännyt vaatimukset. Se muun muassa katsoi, että keskustelupalstoilla esitetyt mielipiteet ovat usein varsin värittyneitä. Viestit olivat sisällöltään oikeuden mukaan varsin epämääräisiä. Osassa viesteistä sisällön rangaistavuuden arvioiminen olisi edellyttänyt lisätietoja siitä, pitävätkö väittämät paikkansa. Käräjäoikeus katsoi, että viestien sisältöä ei voitu pitää ilmeisen lainvastaisena niin, että edellytykset niiden jakelun keskeyttämiselle olisivat täyttyneet.

Käräjäoikeus ei pyytänyt MV-lehdeltä eikä sen perustajalta asiassa vastausta, koska se oli oikeuden mukaan tarpeetonta.

Viesteissä miestä kutsuttiin muun muassa nettivasikaksi ja pedofiilien suojelijaksi. Lisäksi mukana oli hänestä viime vuonna salaa otettu kuva.

Hovioikeus katsoi, ettei hakemus ollut selvästi perusteeton eikä MV-lehden ja sen perustajan kuuleminen ole ollut tarpeetonta. Käräjäoikeuden ei olisi tullut hylätä vaatimusta vastausta pyytämättä.

Hovioikeus palautti asian kokonaisuudessaan käräjäoikeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.