Miestä puukotettiin Helsingin Oodi-kirjaston invavessassa helmikuussa – syyttäjän mukaan vessassa myytiin puhelinta, syytettyjen mukaan Subutexia

Helsingin Oodi-kirjastossa helmikuussa tapahtuneesta puukotuksesta vaaditaan vuosien vankeusrangaistuksia. Syyttäjän mukaan nainen ja mies puukottivat miestä kirjaston invavessassa ja veivät tältä lompakon ja muutaman milligramman Subutexia.

Syyttäjän mukaan väkivaltaa edelsi epäonnistunut puhelinkauppa. Väkivalta alkoi syytteen mukaan, kun uhri vaati saada nähdä rahat ennen puhelimen luovuttamista.

Syyttäjän mukaan mies puukotti uhria reiteen ja totesi samalla "tässä sulle rahaa". Miesten kamppaillessa maassa nainen otti syyttäjän mukaan puukon ja löi sillä uhria selkään. Tämän jälkeen mies vielä iski puukolla uhria niin, että terä lävisti vaatteet, mutta ei ulottunut vartaloon, syytteessä sanotaan.

Puukotuksesta syytetylle 44-vuotiaalle miehelle vaaditaan vähintään kuuden vuoden vankeusrangaistusta törkeästä ryöstöstä ja tapon yrityksestä. 25-vuotiaalle naiselle syyttäjä vaatii ainakin kolmea vuotta vankeutta törkeästä ryöstöstä. Molemmat kiistävät syytteet.

Syyttäjä vaatii lisäksi, että miehelle tehdään mielentilatutkimus ja selvitys siitä, onko tätä pidettävä erittäin vaarallisena muille ihmisille. Syyttäjän rangaistusvaatimuksen perusteena on miehen aiempi tuomio. Syytteen mukaan mies on vuonna 2014 tuomittu taposta.

 

Puolustusasianajaja: Kyse on ollut Subutex-kaupasta

 

Puolustuksen näkemys invavessan tapahtumista poikkeaa syyttäjän näkemyksestä. Naisen ja miehen mukaan mistään puhelimen ostamisesta ei ollut kyse.

– Kyse on ollut Subutex-kaupasta, naisen puolustusasianajaja sanoi.

Syytettyjen mukaan he menivät kirjaston invavessaan ostaakseen huumausainetta, kun tilanne kärjistyi väkivallaksi. Uhriin kohdistunut väkivalta oli syytettyjen mukaan puolustautumista.

Poliisi on aiemmin kertonut, että puukotuksesta syytetyt mies ja nainen ovat pariskunta. Salissa asianajajat puhuivat heistä puolisoina.

 

Puukotuksen uhri syytteessä huumausainerikoksesta

 

Oikeudenkäynti alkoi tänään aamulla Helsingin käräjäoikeudessa. Syytteiden luvun jälkeen salissa on muun muassa käyty läpi kuvatodisteita uhrin saamista vammoista sekä valvontakamerakuvaa siitä, kun syytetyt poistuvat kirjaston pyöröovesta.

Puukotuksen uhriksi joutunut alle kolmekymppinen mies on myös syytettynä oikeudenkäynnissä. Syyttäjä vaatii hänelle sakkorangaistusta huumausainerikoksesta, sillä tämän hallussa oli Ksalol-tabletteja ja Subutexia. Mies myöntää syytteen.

Ksalol on vahva bentsodiatsepiineihin kuuluva rauhoittava lääke. Bentsodiatsepiinit ovat keskeisimpiä väärinkäytettyjä päihteitä Suomessa. Subutex taas on buprenorfiinia, joka on vaikuttavana aineena korvaushoitolääkkeessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.