Miestä puukotettiin reiteen ja selkään Helsingin Oodi-kirjaston invavessassa – syy vessaan menemiselle olivat huumeet, sanovat uhri ja puukotuksesta syytetty pariskunta

Puukotuksen uhriksi Helsingin Oodi-kirjastossa joutunut mies sanoo, että syy invavessaan menemiselle oli huumausaineen tarjoaminen. Miehen mukaan hän oli antamassa ainetta ilmaiseksi.

–  Lupasin tarjota Subutexia, mies sanoi kuulemisessaan.

Mies kertoi menneensä helmikuussa kaksikon kanssa kirjaston alakerrassa sijaitsevaan vessaan, missä keskusteltiin myös kaupan kohteena olevasta puhelimesta. Mies sanoi pyytäneensä kaksikon naiselta nähtäväksi rahoja, mutta niitä ei ollut löytynyt.

Sitten tilanne muuttui yllättäen väkivaltaiseksi, mies sanoi. Hänen mukaansa kaksikon mies otti puukon esiin ja löi sillä häntä reiteen.

–  Sitten menin vähän shokkiin. Katsoin, kun alkoi vuotaa verta.

Uhrin mukaan hän sai kamppailtua puukon miehen kädestä pois ja pääsi tämän päälle.

–  Se oli aika kaoottinen tilanne. Olin päällä ja hän oli alla, ja nainen otti puukon.

–  Sitten olen saanut puukon selkään naisen toimesta.

Uhrin mukaan hän vuoti paljon verta ja pelkäsi kuolevansa. Tilanne päättyi hänen mukaansa siihen, kun hän sai vedettyä invavessan hätänarusta ja paikalle tulivat vartijat.

Syyttäjä vaatii ehdottomia vankeusrangaistuksia

Syyttäjä vaatii puukotuksesta ehdottomia vankeusrangaistuksia. 44-vuotiaalle miehelle vaaditaan vähintään kuuden vuoden vankeusrangaistusta törkeästä ryöstöstä ja tapon yrityksestä. 25-vuotiaalle naiselle syyttäjä vaatii ainakin kolmea vuotta vankeutta törkeästä ryöstöstä.

Syyttäjän mukaan puukotuksen yhteydessä mies ja nainen veivät uhrilta lompakon ja muutaman milligramman Subutexia.

Puukotuksesta syytetyt nainen ja mies ovat pariskunta. Molemmat kiistävät syytteet.

Syyttäjä vaatii lisäksi, että miehelle tehdään mielentilatutkimus ja selvitys siitä, onko tätä pidettävä erittäin vaarallisena muille ihmisille. Rangaistusvaatimuksen perusteena on nyt käsillä olevien tekojen lisäksi miehen aiempi tuomio. Syytteen mukaan mies on vuonna 2014 tuomittu taposta.

Pariskunta vetoaa puolustautumiseen

Syytteessä oleva kaksikko kertoi omissa kuulemisissaan menneensä invavessaan ostamaan Subutexia. Naisen mukaan hän alkoi kaivaa rahoja, kun hänen kimppuunsa käytiin.

–  Hän (puukotuksen uhri) kävi kiinni ja tönäisi lattialle, nainen sanoi.

Naisen mukaan hänen puolisonsa yritti väkivallan alettua puolustaa häntä. Puukko oli pariskunnan mukaan alun perin uhrilla.

Miehen mukaan uhrin puukotusvammat ovat voineet aiheutua painitilanteessa, kun puukko oli lattialla. Mies on oikeudenkäynnissä vedonnut hätävarjeluun ja puolisonsa puolustamiseen.

Nainen sanoi ainoastaan lyöneensä uhria kasvoihin. Muun väkivallan hän kiistää.

Kaksikon mukaan vartijoiden tultua vessalle heidät päästettiin lähtemään. He sanovat menneensä kirjastolta kotiin ja yrittäneensä seuraavana päivänä tavoittaa poliisia kuitenkaan onnistumatta.

–  Sieltä ei vastannut kukaan, mies sanoi.

Poliisi lopulta saatiin kiinni asianajajan avustuksella, syytetyt kertoivat.

Puukotuksen uhri myöntää syytteen huumausainerikoksesta

Jutun oikeudenkäynti alkoi aamulla Helsingin käräjäoikeudessa. Syytteiden luvun ja asianosaisten kuulemisen lisäksi salissa on muun muassa käyty läpi kuvatodisteita uhrin saamista vammoista sekä valvontakamerakuvaa, kun syytetyt poistuvat kirjaston pyöröovesta. Lisäksi Oodin vartijaa on kuultu todistajana.

Puukotuksen uhriksi joutunut alle kolmekymppinen mies on myös syytettynä oikeudenkäynnissä. Syyttäjä vaatii miehelle sakkorangaistusta huumausainerikoksesta, sillä tämän hallussa oli Ksalol-tabletteja ja Subutexia. Mies myöntää syytteen.

Ksalol on vahva bentsodiatsepiineihin kuuluva rauhoittava lääke. Bentsodiatsepiinit ovat keskeisimpiä väärinkäytettyjä päihteitä Suomessa. Subutex taas on buprenorfiinia, joka on vaikuttavana aineena korvaushoitolääkkeessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.