Miestä syytetään lapsensa kaappauksesta Irakiin – yritti kiristää syyttäjän mukaan puolisoaan hankkimaan hänelle oleskeluluvan

Syyttäjä vaatii Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa reilun kahden vuoden vankeutta miehelle, joka syytteen mukaan kaappasi lapsensa Irakiin ja yritti kiristää puolisonsa hankkimaan hänelle oleskeluluvan Suomeen. Syyttäjän mukaan mies kaappasi viisivuotiaan poikansa huhtikuussa 2017 Hollolasta lapsen kotoa ja piti tätä kahdeksan kuukautta Irakissa, jonka jälkeen lapsi saatiin takaisin Suomeen. Syyttäjän mukaan mies yritti tällä tavalla pakottaa puolisonsa tekemään Suomen viranomaisille perheenyhdistämishakemuksen.

–  Kiristyksen yrityksessä isä on käyttänyt häikäilemättömästi äidin erityistä heikkoutta, eli huolta isän Irakiin kaappaaman lapsensa hyvinvoinnista ja selviytymisestä, syyttäjä toteaa syytekirjelmässään.

Puoliso ei suostunut tekemään hakemusta.

Mies oli syyttäjän mukaan aiemmin pahoinpidellyt puolisoa vastaanottokeskuksessa kuumalla paistinpannulla, hakannut tämän päätä seinään ja sulkenut perheensä vastaanottokeskuksessa huoneeseen.

Haastehakemuksen mukaan isä vei lapsen Irakiin vastoin tämän tahtoa ja kertomatta, mihin he olivat menossa. Lapsi ei saanut syytteen mukaan tietoa siitäkään, miten pitkään Irakissa oltaisiin.

–  (Isä) on eristänyt (lapsen) hänen normaalista arkisesta elinympäristöstään ja ihmissuhteistaan, sekä samalla tosiasiallisesti riistänyt myös (lapsen) liikkumisvapauden, koska ikänsä, kehityksensä ja varattomuutensa johdosta lapsella ei ole ollut mahdollisuutta omatoimiseen palaamiseen normaaliin elinympäristöönsä äitinsä ja sisarustensa luokse Suomeen.

Naisen sukulaiset auttoivat lapsen takaisin saamisessa

Miestä syytetään kolmesta pahoinpitelystä, kuudesta vapaudenriistosta, lapsikaappauksesta, törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä kiristyksen yrityksestä.

–  Huomioon ottaen vapaudenmenetyksen pitkä kestoaika, siitä johtuva sosiaalisten suhteiden katkeaminen, (lapsen) matkallaan kokema oma ja isänsä lyhytaikainen kolme päivää kestänyt vankeus, lapsen kokema väkivalta isänsä taholta, pelko, ravinnon puute sekä huonot asuinolosuhteet Irakissa, vapaudenriisto on kokonaisuutena arvostellen törkeä, syyttäjä toteaa haastehakemuksessa.

Syyttäjän mukaan lapsi on itse kertonut joutuneensa vankilaolosuhteisiin ja mies oli lähettänyt puolisolleen viestin, jonka mukaan isä ja lapsi olivat vankilassa kolme päivää. Haastehakemuksesta ei selviä, missä vankeusaika olisi vietetty tai syytä vankilaan joutumiselle.

Lapsi saatiin takaisin Suomeen naisen sukulaisten avustuksella Iranin kautta. Äiti kävi itse noutamassa lapsen Iranista, jonne lapsi oli toimitettu sukulaisten avustuksella.

------------------

Korjattu aiempaa uutista klo 13: Mies kaappasi lapsen syyttäjän mukaan lapsen kotoa, ei vastaanottokeskuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.