Miestarjoilijat ja kaupunkien naiset alttiita syöville

Eri ammattien välillä on suuria eroja syöpävaarassa. Laajan pohjoismaisen tutkimuksen mukaan miehillä suurin syöpävaara on tarjoilijan työssä. Miestarjoilijat pitävät kärkipaikkaa seitsemässä eri syöpätyypissä, kuten keuhkosyövässä.

Syöpäjärjestöjen mukaan vaarallisinta on, jos työntekijä altistuu sekä asbestille että tupakalle ja lisäksi käyttää runsaasti alkoholia.

– Ammateissa, joissa on hyväksyttävämpää tupakoida ja nauttia alkoholia, on kohonnut vaara sairastua syöpään. Tarjoilijan on helpompi tupakoida kuin papin tai opettajan, kuvailee Suomen Syöpärekisterin tilastojohtaja Eero Pukkala.

Pienimmän syöpävaaran ammatteja ovat esimerkiksi maanviljelijä ja metsuri. Viljelijät sairastuvat vähiten esimerkiksi keuhko-, ja maksasyöpiin. Myös papit ja opettajat saavat vain vähän syöpiä.

Naisilla rintasyöpien määrä on suurempi kaupungeissa, missä naiset opiskelevat pitkään, synnyttävät myöhään ja hankkivat vähän lapsia. Naisten rintasyövän vaara on suurin hammaslääkäreillä ja muissa pitkää koulutusta vaativissa ammateissa.

Tutkimuksessa kerättiin 15 miljoonan ihmisen tiedot ammateittain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.