Mietintö alkoholilaista valmistunee torstaina, vaikka etämyynnistä yhä erimielisyyttä

Keskustan Puska ei sallisi, kokoomus sallisi, siniset haluaa säilyttää Alkon monopolin

Mietintö alkoholilaista ei valmistunut keskiviikkona ylimääräisessäkään kokouksessa, mutta sen verran edistystä tapahtui, että sosiaali- ja terveysvaliokunta lupaili valmista tulevan torstaiaamuna. Rivien välistä saattoi lukea, ettei hallituspuolueita jakavaa alkoholin etämyynti-kiistaa saatu ratkaistua.

– Hallituksen esityksen perusteluissa on sanottu, että etämyynti on kielletty, vahvisti keskustan Pekka Puska oman kantansa kokouksen jälkeen.

Kokoomuksen mielestä etämyynti on sallittu, ja tätä mieltä on ollut myös ainakin osa valiokuntaan kuulumattomista keskustalaisista. Siniset haluaa mietintöön kirjauksen, että Alkon monopoli halutaan säilyttää, jos epäselvä tilanne lainsäädännössä ja oikeustapaukset vaarantaisivat monopolin.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) ei kommentoi etämyyntiä, koska asia on kesken. Hänen mukaansa myös siitä keskusteltiin hyvässä hengessä.

– Sen voin sanoa, että suurella todennäköisyydellä mietintö valmistuu torstaina kello kymmeneen mennessä, Heikkinen sanoi.

Etämyynti tarkoittaa alkoholin hankintaa toisesta EU:n jäsenvaltiosta siten, että myyjä vastaa juomien kuljetuksesta tai kuljetuksen järjestämisestä ostajalle.

Valiokunta poistaisi etämyynnin rangaistavuuden

Perustuslakivaliokunta ei ole hyväksynyt alkoholilakiin kaavailtua etämyynnin rangaistavuutta. Valiokunnan mukaan esityksen lakitekstissä etämyynti Suomeen ei ole kiellettyä, mutta lakiesityksen perusteluiden mukaan etämyynnistä pitäisi silti rangaista. Ristiriidan takia valiokunta vaati, että esityksestä poistetaan rangaistavuus.

Hallituksen esityksessä todetaan, että säännöstä tarkastellaan uudestaan, kun korkein oikeus on ratkaissut asiaa koskevan EU-tuomioistuimessa olleen oikeustapauksen.

Jos mietintö valmistuu, eduskunnan on määrä keskustella alkoholilaista torstaina illalla ja äänestää lain sisällöstä perjantaina.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistö vastustaa 5,5-prosenttisten alkoholijuomien myymisen sallimista päivittäistavarakaupoissa, joten mietinnön odotetaan tältä osin olevan hallituksen esityksen vastainen.

Alkoholilakia käsitellään iltapäivällä uudestaan valiokunnassa

Uusimmat

Kotimaa

Ylen päätoimittaja pyysi Jyväskylän yliopistolla anteeksi rekryvideon aiheuttamaa närää – "Keskustelu ei todellakaan ollut mitään hymistelyä"

Ärrävikainen joutuu jonottamaan Jyväskylän seudulla jopa viisi kuukautta – seuraavaksi kokeillaan puheterapeutin vastaanottoa netissä

Järviä rehevöittävästä vieraslajista voi tulla tärkeä biokaasulähde tai lannoitetta – se selviää kolmen vuoden päästä

Sää viilenee mutta kuivuus jatkuu – juuri nyt ilmassa on paljon koivun siitepölyä

Jyskän asukkaat sammuttivat palon asuinalueen läpi menevällä polulla

Isän odottamaton kuolema lähensi Heikki Herliniä ja Riikka-siskoa: "On hyvin tärkeää, että ihmisiä katsotaan ilman massiivisia lokerointeja"

Päiväkodin hoitajaa syytettiin 5-vuotiaan lapsen pahoinpitelystä Jyväskylässä: "Oikeutettu ja hyväksyttävä menettely"

Valiokuntien puheenjohtajuuksista kiinnostava jako: perustuslakivaliokunta SDP:lle, sote-valiokunta keskustalle ja ulkoasiainvaliokunta perussuomalaisille

Eduskuntaryhmät jakoivat valiokuntien puheenjohtajuuksia: Suuri valiokunta vihreille, perustuslakivaliokunta SDP:lle

Petäjäveden liikenneympyrän lähellä savusi – syynä käsistä lähtenyt heinien poltto

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.