Mihin karkasivat täytetyt eläimet Jyväskylän Matkakeskuksesta?

Ne palasivat kotiinsa Vesilinnaan, kertovat Luontomuseon ja kaupungin edustajat.

Jyväskylän Matkakeskuksen odotushallin sisutukseen on vuosikausien ajan kuulunut vitriini, jossa on täytettyjä eläimiä. Keski-Suomen luonnon ominaispiirteitä esittelevä asetelma on toivottanut matkailijoita tervetulleeksi ja tarjonnut ajanvietettä aulassa odotteleville, erityisesti lapsiperheille.

Nyt vitriini on kuitenkin viety pois. Miksi?

– Halusimme virkistää ja uudistaa paikkaa. Jyväskylä on kuitenkin eläväinen ja nuorekas opiskelijakaupunki, ja saimme sellaista palautetta, ettei vitriini täysin vastannut tätä mielikuvaa, Jyväskylän kaupungin viestintäjohtaja Helinä Mäenpää kertoo.

Vitriini sijaitsi näkyvällä paikalla. Toisella puolella avautuvat ovet linja-autolaitureille ja toisella ovet junalaitureille. On vielä mietinnässä, mitä paikalle seuraavaksi tulee.

– Asia on työn alla. Tilalle on tulossa matkailupainotteista sisältöä. Mutta täytyy tutkia vielä tarkemmin paikan puitteita, kuten näkyvyyttä ja valaistusta, Mäenpää sanoo.

Vuonna 2005 pystytettyä vitriiniä ylläpiti Jyväskylän yliopiston tiedemuseon alainen Luontomuseo. Vitriini tyhjennettiin kesän aikana, ja esillä olleet eläimet ja muu materiaali on nyt palautettu museon kokoelmiin Vesilinnaan.

Vitriinin alkuperäisiä asukkaita olivat muiden muassa rusakko, harakka ja orava.

– Alun perin teemana oli kaupunkiluonnon ja erityisesti Harjun luonnon esittely, kertoo Luontomuseon intendentti Tanja Koskela.

Vuonna 2014 museo uudisti vitriinin sisällön. Näytteille pääsivät esimerkiksi ilves, viirupöllö ja karhun kallo. Vitriiniin lisättiin myös tietoa yliopiston tiedemuseosta sekä QR-koodien välityksellä esimerkiksi Keski-Suomen kansallispuistoista.

Koskela epäilee valtaosan vitriiniä koskevasta palautteesta jääneen Matkakeskuksen toimijoiden tietoon.

– Luontomuseoon asti tulleessa palautteessa kiiteltiin muun muassa sitä, että ulkomaalaisten matkailijoiden kannalta on hienoa, kun keskisuomalaista luontoa on vastassa heti Matkakeskuksessa.

Jyväskylän ydinkeskustassa ei ole enää muita julkisia tiloja, joissa Luontomuseon kokoelmia olisi nähtävillä. Vesilinnan lisäksi museon kokoelmia on esillä kampusalueella näyttelykeskus Soihdussa sekä Ylistönmäellä yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen pääaulassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .