Mikä vaivaa lähdevettä Uuraisilla ja Jyväskylässä? Maanomistaja maisemoi mökkiläisille tärkeän lähteen, toinen joutui käyttökieltoon

Uuraisilla Kyynämöisten lähde poistettiin kokonaan käytöstä viime viikolla, ja Jyväskylässä Haukkalan lähteen vesi joutui tiistaina käyttökieltoon toistaiseksi. Jyväskylän kaupungin ympäristöterveystarkastaja Piia Kepasen mukaan asiat ovat tyystin erillisiä.

Mökkiläisille tärkeä lähde maisemoitiin

Kyynämöisten lähteen käyttö päättyi viime viikolla. Yksityinen maanomistaja päätti maisemoida lähteen, jonka vedessä oli ollut laatuongelmia useampana vuonna.

Uuraisten kunta tutkitutti Multiantien ja Virtasalmentien risteyksessä sijainneen Kyynämöisten lähteen veden laatua vuosikausia, vaikkei kunta ollutkaan lähteen omistaja. Hiljattain kävi ilmi, että vesi tuli yksityisen maanomistajan lähdekaivosta. Veden laadun tutkimiseen velvoitteita ei ollut kunnalla tai yksityisellä maanomistajalla.

– Tilanne on ollut ristiriitainen, kun kunnalla ei ole ollut toimenpiteisiin mahdollisuuksia tai velvoitteita. Yksityiselle maanomistajalle valvonta- ja kunnostustaakka on ollut liian iso, Kepanen sanoo.

Lähistöllä sijaitsevaan jätevedenpumppaamoon ongelmat eivät Kepasen mukaan liittyneet.

Kunnassa on paljon mökkiläisiä, joille Kyynämöisten lähde oli tärkeä juomavedenhakupaikka. Uuraisten kunta tarjoaa mahdollisuutta hakea puhdasta vettä kunnan varastolta.

– Vettä saa sieltä maksua vastaan omiin astioihin.

Laboratorio paljasti ulosteperäisiä bakteereja

Jyväskylässä Haukkalan lähde joutui puolestaan käyttökieltoon tiistaina. Kaupungin ylläpitämän lähteen vedenlaatua tutkitaan joka toinen kuukausi.

Ympäristöterveystarkastaja Kepasen maanantaina ottama näyte ei aistinvaraisesti ollut mitenkään poikkeava, mutta laboratoriokierros paljasti totuuden.

– Aiemmin veden laadussa on havaittu vain vähäisiä laatupoikkeamia. Tällä kertaa vesi on kunnolla saastunut ulosteperäisellä aineksella, Kepanen sanoo.

Näytteestä paljastui koliformisia bakteereja, kuten ulosteperäisen saastumisen osoittavaa E. coli -bakteeria.

– Se, että vedessä on indikaattoreita, tarkoittaa sitä, että taudinaiheuttajia voi olla, mutta se ei ole varmaa.

Kepasen tietojen mukaan kukaan ei ole sairastunut tai muuten oireillut lähdevedestä.

Jyväskylän kaupunki jatkaa vedenlaadun tutkimista ja ottaa uusintanäytteitä viikon sisällä. Asukkaat saavat asiasta jatkotiedotteen vielä tällä viikolla.

Ongelmina rankkasateet ja sulavedet

Kepanen ei usko, että kummankaan lähteen saastumisessa kyse olisi ilkivallasta. Todennäköisesti kyse on luonnollisesta ilmiöstä, eli bakteerit ovat kulkeutuneet lähteisiin pintavesien mukana sateiden jälkeen.

– Ympäröivässä luonnossa liikkuu luonnoneläimiä ja lemmikkejä, jotka ulostavat luontoon. Jos rankkasateella vettä on paljon liikkeessä, sen suodattuminen voi olla riittämätöntä, jolloin mikrobit pääsevät pohjaveteen.

Yksi mahdollisuus veden saastumiselle on se, että kaivoon on päässyt pieneläimiä.

Lähdevettä juodaan omalla vastuulla

Jyväskylän kaupunki ylläpitää toista yleisesti käytössä olevaa lähdettä Kaunisharjussa. Maanantaina sieltä otettu näyte oli Kepasen mukaan puhdas.

Lähdeveden käyttö juomavetenä on kuitenkin aina omalla vastuulla.

– Jos vesi haisee pahalta tai se on väriltään outoa, vesi kannattaa jättää juomatta, Kepanen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .