Mikael, 19, vannoi pyhän valan: "Olen nyt omalta osaltani vastuussa Suomen puolustamisesta" – Katso kuvasarja maanpuolustusjuhlasta Saarijärveltä

Keski-Suomen maanpuolustusjuhlasta tuli Saarijärvellä lauantaina varsinainen kansanjuhla. Tikkakosken Ilmasotakoulun sotilasvala ja ohimarssi keräsivät keskustaan auringonpaisteessa arviolta 2 500 katsojaa. Mukana oli varusmiesten läheisten lisäksi runsaasti paikallisia asukkaita.

Sotilasvalan vannojia oli 335 ja sotilasvakuutuksen antajia neljä. Alokkaista tuli lentosotamiehiä. Yksi heistä on karstulalainen Mikael Nieminen, 19. Se, että sotilasvala vannottiin omien läheisten ja ison väkijoukon edessä, oli hänelle tärkeää.

– Vala sai miettimään, että nyt olen omalta osaltani vastuussa Suomen puolustamisesta, Nieminen sanoi.

Elina Nieminen, 17, piti valatilaisuutta hienona ja oli ylpeä veljestään Mikaelista. Sisarusten pappa, kauhavalainen Olli Nieminen oli jopa liikuttunut siitä, että pojanpoika liittyi nyt sukupolvien ketjuun saman sotilasvalan vannojana.

– Tämä juhla on juuri sitä maanpuolustushenkeä. Katsoin Mikaelin marssia ja mietin, ettei meillä ole mitään hätää, Olli Nieminen sanoi.

 

Ilmasotakoulun johtaja, eversti Henrik Elo korosti valatilaisuuden puheessaan yleisen asevelvollisuuden merkitystä sekä Puolustusvoimien tehtävää ylläpitää ennaltaehkäisevää pidäkettä, jotta Suomeen ei kannattaisi hyökätä ja Suomi voisi pysyä konfliktien ulkopuolella.

– Mitä parempi puolustusvoimien suorituskyky on, sitä pienempi on sotaan joutumisen todennäköisyys, Elo sanoi.

Juhlapäivän kunniavieraiksi oli saapunut muutamia sotaveteraaneja. Heidän joukossaan saarijärveläiset veljekset Eino, 94, ja Aadi Heinänen, 96, katselivat valaa ja ohimarssia hyvällä mielellä, mutta muistelivat samalla omia nuoruusvuosiaan, jotka kuluivat rintamalla.

– Oman valani vannoin Kuopiossa tuon ikäisenä vuonna 1943. Siitä lähdin suoraan Äänislinnaan ja sitten Syvärille, Kannakselle ja vielä pohjoiseen, Eino Heinänen kertoi.

 

Maakunnallisia maanpuolustusjuhlia on järjestetty Keski-Suomessa vuodesta 1986. Järjestelyissä ovat mukana Panssariprikaatin Keski-Suomen aluetoimisto, Ilmasotakoulu, maakuntaliitto sekä kunta, jonka alueella juhla kulloinkin järjestetään.

– Tämä on maanpuolustustyötä, jota me Puolustusvoimissa teemme. Alueen kansalaiset pääsevät näkemään, mitä verorahoilla, siis puolustusmäärärahoilla tehdään, asevelvollisuussektorin johtaja, majuri Ollipekka Honkonen aluetoimistosta sanoi.

Paikalliset tuovat juhliin omat vivahteensa. Tällä kertaa Saarijärven laulumiehet esiintyi seppeleenlaskutilaisuudessa sankarihaudoilla ja saarijärveläinen nuori harmonikkataituri Sonja Lampinen pääjuhlassa.

Vuoden 1918 sodassa valkoisten joukossa kaatunut saarijärveläinen jääkäri Aukusti Jalmar Vilander sai nyt juhlapäivänä kirkon vieressä sijaitsevaan sotamuistomerkkiin nimensä kohdalle jääkärimerkin.

 

Monien muiden tavoin saarijärveläinen opettaja Kirsi Siekkinen tuli maanpuolustusjuhlaan, koska se harvoin osuu omalle paikkakunnalle. Hän pysähtyi kuuntelemaan Ilmavoimien soittokunnan ulkoilmakonserttia.

– Soitin itse vuosina 1983–1993 käyrätorvea Keuruun soittajapojissa, joka oli nuorisopuhallinorkesteri, mutta samalla myös sotilassoittokunta. Kuulostaa siltä, että sotilasmusiikki on muuttunut niistä ajoista, Siekkinen sanoi.

Saarijärveläinen eläkeläinen Anna-Liisa Talaskivi kävi tutustumassa ohimarssin jälkeen armeijan kalustonäyttelyyn.

– Kyselin lisää muun muassa tutkasta. Se oli mielenkiintoista. Tuli turvallinen olo siitä, että valvonta pelaa, Talaskivi sanoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .