Miksi dronen lennättämisestä tehdään niin vaikeaa Jyväskylässä? – Näin vastaa viranomainen

Keskisuomalainen uutisoi maanantaina, että dronen lennättäminen muuttuu pian maksulliseksi Jyväskylässä, jossa lentämisestä täytyy aina ilmoittaa viranomaiselle. Uutinen herätti hämmästystä siitä, miksi Jyväskylän Tikkakosken lentokenttää ympäröivä luvanvarainen CTR-alue on niin laaja, kun taas monien muiden lentoasemien ympärillä vaaditaan vain kilometrin varomatka.

Traficomin johtavan asiantuntijan Jukka Hannolan mukaan perimmäinen syy laajaan CTR-alueeseen löytyy Puolustusvoimien toiminnasta Jyväskylän alueella. Puolustusvoimien lentotoiminnan luonne Jyväskylässä vaatii, että matalalla lentävistä droneista tiedetään etukäteen. Tämän vuoksi dronen lennättämisaikeista täytyy ilmoittaa hyvissä ajoin ennen lentämistä.

– Alueella on poikkeuksellisen paljon matalalla tapahtuvaa toimintaa, minkä vuoksi luvanvarainen alue on haluttu pitää laajana, Hannola kertoo.

Hannolan kuvailemaa matalalla tapahtuvaa toimintaa voi olla esimerkiksi Puolustusvoimien koulutustoiminta tai helikopteritoiminta.

 

Jyväskylän lisäksi dronen lennättäminen on muuttumassa maksulliseksi myös Kouvolan Utissa.

Näillä alueilla lennättämisestä täytyy ilmoittaa kaksi vuorokautta etukäteen ja ilmoituksen käsittely tulee maksamaan 43,40 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .